Economic determinants of foreign direct investment
Doğrudan yabancı yatırımın ekonomik belirticileri
- Tez No: 954225
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU GÜL YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Doğrudan Yabancı Yatırım, GSYH, İşsizlik, ARDL Modeli, Mısır, Foreign direct investment, GDP, Unmployment, ARDL Model, Egypt
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu tez, Doğrudan Yabancı Yatırımın ekonomik belirleyicileri üzerindeki etkisini, DYY, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH), brüt sermaye oluşumu ve işsizlik arasındaki ilişkileri analiz ederek incelemiştir. Birim kök testleri, ARDL modelleme ve tanısal değerlendirmeler gibi sağlam ekonometrik teknikler kullanılmıştır. Bulgular, GSYH'nin hem kısa hem de uzun vadede DYY üzerinde önemli ve pozitif bir etkiye sahip olduğunu ortaya koyarak ekonomik büyümenin yabancı yatırımları çekmedeki kritik rolünü vurgulamaktadır. Ayrıca, brüt sermaye oluşumunun da pozitif bir etki yarattığı tespit edilmiştir. Buna karşın, işsizliğin DYY üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı bulunmuş, bu da işgücü piyasası koşullarının Mısır'daki yabancı yatırım kararlarında birincil bir belirleyici olmadığını göstermektedir. ARDL sınır testi, DYY ile açıklayıcı değişkenler arasında uzun vadeli bir eşbütünleşme ilişkisinin varlığını doğrulamış ve ekonomik şoklardan sonra dengenin %90,08 oranında hızlı bir şekilde düzeltildiğini ortaya koymuştur. Tanısal testler, modelin güvenilirliğini doğrulayarak seri korelasyon, heteroskedastisite ve yapısal istikrarsızlık bulunmadığını doğrulamıştır. Bu bulgular, ekonomik büyüme, yurtiçi yatırımlar ve yabancı sermaye girişleri arasındaki dinamik etkileşimi vurgulamakta ve sürdürülebilir ekonomik kalkınmayı desteklemek için istikrarlı ve yatırım dostu bir ortam yaratmaya yönelik politika yapıcılar için değerli içgörüler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the economic determinants of FDI by analyzing the relationships between FDI, Gross Domestic Product (GDP), gross capital formation, and unemployment using robust econometric techniques such as unit root tests, ARDL modeling, and diagnostic evaluations. The findings reveal that GDP significantly and positively influences FDI in both the short and long term, underscoring the critical role of economic growth in attracting foreign investment, while gross capital formation also exerts a positive impact. In contrast, unemployment was found to have an insignificant effect on FDI, suggesting that labor market conditions are not a primary determinant of foreign investment decisions in Egypt. The ARDL bounds test confirmed a long-term cointegrating relationship between FDI and the explanatory variables, with a rapid adjustment speed of 90.08% to equilibrium following economic shocks. Diagnostic tests validated the model's reliability, confirming the absence of serial correlation, heteroskedasticity, and structural instability. These findings highlight the dynamic interplay between economic growth, domestic investment, and foreign capital inflows, offering valuable insights for policymakers aiming to foster a stable and conducive investment environment to drive sustainable economic development in Egypt.