Examining the effect of internal control systems on organizational effectiveness: Libya oil and gas sector study
İç kontrol sistemlerinin organizasyonel etkinlik üzerindeki etkisinin incelenmesi: Libya petrol ve gaz sektörü araştırması
- Tez No: 954261
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DOĞUŞ EKTİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: İç Kontrol Sistemleri, Petrol ve Gaz Sektörü, Ulusal Petrol Şirketi, COSO Framework, Internal Control Systems, Oil and Gas Sector, National Oil Company, COSO Framework
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finans Yönetimi Anabilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada, siyasi istikrarsızlık, denetim boşlukları ve eski teknolojiler gibi zorluklarla karşı karşıya olan Libya'nın petrol ve gaz sektöründe iç kontrol sistemlerinin kurumsal etkinliği incelenmektedir. Çalışma, İKS'nin finansal performansı, operasyonel verimliliği ve mevzuata uygunluğu nasıl desteklediğini araştırmaktadır. Nicel bir yaklaşım kullanılarak, Libya Ulusal Petrol Şirketi'ndeki çeşitli bölüm ve departmanlardan yönetici ve çalışanlardan anket yoluyla veri toplanmıştır. Tanımlayıcı istatistikler, korelasyon ve regresyon analizleri ile COSO çerçeve bileşenleri ve örgütsel etkinlik arasındaki ilişki test edilmiştir. Sonuçlarda, etkin iç kontrol ile iletişim, kontrol ortamı ve kurumsal etkinlik arasında güçlü bir pozitif ilişki olduğunu göstermektedir. İKS'nin uygulanmasını engelleyen başlıca zorluklar arasında parçalı yönetişim, sınırlı teknoloji kullanımı ve yetersiz personel eğitimi yer almaktadır. Araştırma, güçlü iç kontrol sistemlerinin Libya'nın petrol ve gaz sektöründe etkinliği artırmak için çok önemli olduğunu doğrulamaktadır. Ancak bu sistemlerden tam olarak faydalanabilmek için sistemik, teknolojik ve yönetişimsel zorlukların ele alınması gerekmektedir. İKS'yi güçlendirmek ve sektörün büyümesini desteklemek için düzenleyici reform, dijital dönüşüm, işgücü gelişimi ve şeffaflığın artırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the organizational effectiveness of internal control systems in Libya's oil and gas sector, which faces challenges such as political instability, audit gaps and outdated technologies. The study investigates how ICS supports financial performance, operational efficiency and regulatory compliance. Using a quantitative approach, data was collected through a questionnaire survey from managers and employees from various divisions and departments in the Libyan National Oil Company. Descriptive statistics, correlation and regression analyses were used to test the relationship between COSO framework components and organizational effectiveness. The results show that there is a strong positive relationship between effective internal control and communication, control environment and organizational effectiveness. The main challenges hindering the implementation of ICS include fragmented governance, limited use of technology, and inadequate staff training. The research confirms that strong internal control systems are crucial for improving efficiency in Libya's oil and gas sector. However, systemic, technological and governance challenges need to be addressed to fully utilize these systems. Regulatory reform, digital transformation, workforce development, and increased transparency are recommended to strengthen ICS and support sector growth.