Romantik ilişkideki temel psikolojik ihtiyaçların doyumu, ilişki istikrarı ve sanal aldatma eğilimi arasındaki ilişki
The relationship between online infidelity tendency, investment model of commitment and the fulfillment of basic psychological needs in romantic relationships
  1. Tez No: 954339
  2. Yazar: SENAZ ALTIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OLGA SELİN HÜNLER ÇİDAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Romantik İlişkiler, Sanal Aldatma, Sanal Aldatma Eğilimi, Temel Psikolojik İhtiyaçlar, Yatırım Modeli, Basic Psychological Needs, Investment Model, Online Infidelity, Online Infidelity Tendency, Romantic RelationshipsKey words: Basic Psychological Needs, Romantic Relationships
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu araştırma, sanal aldatma eğilimi, yatırım modeli unsurları (ilişki doyumu, seçeneklerin niteliğinin değerlendirilmesi, ilişki yatırımı) ve temel psikolojik ihtiyaçların doyumu (özerklik, yeterlik, ilişkili olma) arasındaki ilişkiyi keşifsel bir yaklaşımla incelemektedir. Örneklem, 18 yaş ve üzeri, en az üç yıldır flört, nişanlılık veya evlilik ilişkisi bulunan 213 (%75,6'sı kadın, %24,4'ü erkek) heteroseksüel bireyden oluşmaktadır. Katılımcılara çevrim içi platformlar ve kartopu örnekleme yöntemiyle ulaşılmış; katılım gönüllülük esasına dayalı gerçekleşmiştir. Onam formunu kabul eden katılımcılara Qualtrics üzerinden sırasıyla Demografik Bilgi Formu, Sanal Aldatma Ölçeği, İlişki Doyum Ölçeği, İlişki İstikrarı Ölçeği ve İhtiyaç Doyum Ölçeği uygulanmıştır. Veriler SPSS 29.0.2.0 ve JASP (Jeffreys' Amazing Statistics Program) ile analiz edilmiştir. Değişkenler arası ilişkiler Pearson korelasyon ve adımlı çoklu regresyon analizleriyle incelenmiştir. Bulgular, sanal aldatma eğilimini en çok etkileyen değişkenlerin cinsiyet, seçeneklerin niteliğinin değerlendirilmesi ve özerklik olduğunu göstermiştir. Seçeneklerin niteliği sanal aldatma ile pozitif; özerklik ve cinsiyet ise negatif ilişkilidir. Özellikle kadınların sanal aldatma eğilimi, erkeklere kıyasla daha düşüktür. Bulgular literatür bağlamında tartışılmış, sonuçların klinik uygulamaları, sınırlılıklar ve gelecek araştırmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study explores the relationship between the tendency toward online infidelity, components of the investment model (relationship satisfaction, quality of alternatives, relationship investment), and fulfillment of basic psychological needs (autonomy, competence, relatedness) through an exploratory approach. The sample includes 213 heterosexual individuals (75.6% female, 24.4% male) aged 18 and above, in a romantic, engaged, or marital relationship for at least three years. Participants were recruited via online platforms using snowball sampling. After consent, they completed surveys on Qualtrics, including demographic information, Online Infidelity Scale, Relationship Assessment Scale, Investment Model Scale, and Basic Psychological Needs Scale. Data were analyzed using SPSS 29.0.2.0 and JASP(Jeffreys' Amazing Statistics Program). Relationships were examined using Pearson correlation and stepwise multiple regression. Results showed that autonomy, quality of alternatives, and gender significantly predicted online infidelity. It was positively associated with quality of alternatives and negatively with autonomy and gender. Specifically, being female was negatively associated with the tendency toward online infidelity. Findings are discussed in relation to literature, with implications for clinical practice, limitations, and future research.