İbâdî Müfessir Kindî'de Ulûmü'l-Kur'ân
Ulûm al-Qurʾân in the tafsîr of the Ibadi exegete Kindî
- Tez No: 954358
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜVEN AĞIRKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, İbâdî Mezhebi, Ulûmu'l-Kur'ân, Müfessir, Kindî, Tafsîr, Ibadi School, Ulūm al-Qurʾân Kindî, Commentator
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma, İbâdî mezhebinin tefsir geleneği çerçevesinde Said b. Ahmed el-Kindî'nin Kur'ân yorumlama yöntemlerini ele almaktadır. İbâdî mezhebi, erken İslam düşüncesinde kendine özgü görüşleriyle öne çıkmış ve özellikle Uman, Cezayir, Fas gibi bölgelerde etkili olmuştur. Kindî'nin tefsiri, bu mezhebin yazılı olarak bilinen ilk eserlerinden biri olması açısından büyük bir öneme sahiptir. Çalışmada, İbâdî bir müfessirin tefsir usulünü nasıl benimsediği ve Kindî'nin eserinin bu meyandaki yeri üzerine odaklanılmaktadır. Araştırmada hem İbâdî hem de diğer mezheplerin tefsir kaynakları incelenmiş, İbâdî geleneğinin tefsire yaklaşımı tarihî bağlamı içinde ele alınmıştır. Bununla birlikte, ulûmu'l-Kur'ân konularını anlamak için klasik ve güncel eserlere başvurulmuştur. Kindî'nin tefsiri, kısa ve özlü bir eser olup, büyük ölçüde bir derleme niteliğindedir. Bununla birlikte, ulûmu'l-Kur'ân konularını sıkça kullanmış ancak eser muhtasar olduğundan, bu konular detaylı biçimde ele alınmamıştır. Sonuç olarak, Kindî'nin tefsiri, İbâdî mezhebinin özellikle Uman'da yazılı mirasın önemli bir parçasıdır. Bu bağlamda, eserin incelenmesi ve literatüre kazandırılması, İbâdî tefsir geleneğinin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamaktadır. Bu tez, Kindî'nin yöntemlerini açıklamakla kalmayıp, aynı zamanda İbâdî tefsir geleneğinin gelişimi açısından da önemli çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines Kindî's approach to Qur'anic interpretation within the framework of the Ibadi school of thought. The Ibadi school, which emerged in the early period of Islamic thought, is distinguished by its unique theological perspectives and has been particularly influential in the Oman region. Kindî's tafsîr holds significant importance as it is considered one of the earliest known written works within this tradition. This study focuses on how an Ibadi exegete applies principles of Qur'anic interpretation and the place of Kindî's work within this context. The research draws upon tafsīr sources from both the Ibadi and other Islamic traditions, analyzing the Ibadi approach to exegesis within its historical framework. Additionally, classical and contemporary works on ʿUlûm al-Qurʾân have been consulted to provide a broader perspective. Kindī's tafsīr is a concise and summarized work, which, as he himself states, is largely a compilation. Although he frequently references ʿUlûm al-Qurʾân, the brevity of the work limits the extent to which these topics are elaborated. In conclusion, Kindî's tafsîr represents a crucial part of the early written heritage of the Ibadi tradition. Examining and introducing this work into academic literature contributes to a better understanding of Ibadi exegetical traditions. This study not only analyzes Kindī's methods but also provides significant insights into the development of Ibadi Qur'anic interpretation.