Kamu politikası çerçevesinde bağımsızlıktan günümüze gine bissau'da eğitim sorunlarının analizi
Analysis of educational problems in guinea-bissau from independence to the present within the framework of public policy
  1. Tez No: 954456
  2. Yazar: CHE AMADU TIDJANE MANE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERTUĞRUL GÖKÇEKUYU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Gine-Bissau, Kamu politikaları, Sorunlar, Education, Guinea-Bissau, Public policies, Problems
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu tez, bağımsızlıktan bu yana Gine-Bissau'daki eğitim sorunlarını incelemekte ve bu sorunları kamu politikaları çerçevesinde analiz etmektedir. Araştırmamız, Gine-Bissau'nun eğitim sektöründe karşılaşılan başlıca zorlukları siyasi istikrarsızlık, kaynak ve altyapı eksiklikleri ile eğitim uzmanlarının yetersiz nitelikleri anlamayı amaçlamaktadır. Ayrıca, Gine-Bissau'nun kültürel kimliği ve çeşitliliğiyle çelişen ve hâlen Portekiz kültürüne odaklanan okul müfredatı üzerinden devam eden sömürge mirasının etkileri değerlendirilmektedir. Bu analiz doğrultusunda tez, ülkedeki kamu eğitim politikalarının, siyasi istikrasızlık ve idari süreklilik eksikliği nedeniyle etiksiz kaldığını öne sürmektedir. Bu durum, kamu politikalarının ve eğitim reformlarının uygulanmasını ve izlenmesini ciddi biçimde engellemektedir. Çalışma, eğitim sisteminin dönüşümünün yalnızca siyasi irade ve maddi kaynakla sınırlı olmadığını; aynı zamanda toplumsal istikrar, demokratik katılım ve ülkenin kültürel ile dilsel kimliğine değer verilmesini güvence altına alan derin yapısal reformları da gerektirdiğini savunmaktadır. Araştırmada, görüşmeler yoluyla veri ve bilgi toplanmasına olanak tanıyan nitel bir yöntem kullanılmıştır. Bu yöntem, konunun daha derinlemesine anlaşılmasına katkı sağlamış; eğitimin bir kamu malı ve temel bir hak olarak görülmesi gerektiği sonucuna ulaşılmasına imkân tanımıştır. Aynı zamanda, eğitim reformlarının yalnızca teknik planlara indirgenemeyeceği; siyasi irade, toplumsal seferberlik ve eğitimde adalet ilkesine bağlılık gerektirdiği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis examines educational challenges in Guinea-Bissau since independence and analyzes these challenges in the context of public policies. Our research aims to understand the main challenges faced in Guinea-Bissau's education sector: political instability, lack of resources and infrastructure, and inadequate qualifications of education professionals. It also assesses the effects of the ongoing colonial legacy through the school curriculum, which still focuses on Portuguese culture, which contradicts Guinea-Bissau's cultural identity and diversity. In line with this analysis, the thesis argues that public education policies in the country remain unethical due to political instability and lack of administrative continuity. This seriously hinders the implementation and monitoring of public policies and educational reforms. The study argues that the transformation of the education system is not limited to political will and financial resources, but also requires deep structural reforms that ensure social stability, democratic participation and the valorization of the country's cultural and linguistic identity. The research utilizes a qualitative methodology that allows for the collection of data and information through interviews. This method contributed to a more in-depth understanding of the issue and allowed for the conclusion that education should be seen as a public good and a fundamental right. At the same time, it was concluded that education reforms cannot be reduced to technical plans alone; they require political will and social mobilization.