Preterm prematüre membran rüptürü tanısı alan gebelerde bir oksidatif stres markerı olan serum iskemi modifiye albümin seviyelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum ischemia-modified albumin levels as an oxidative stress marker in pregnant women
  1. Tez No: 954472
  2. Yazar: HÜMEYRA AKGÜN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLAY GÖK KORUCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyobelirteç, IMA/albümin oranı, iskemi modifiye albümin, oksidatif stres, Preterm prematüre membran rüptürü, PPROM, Biomarker, IMA/albumin ratio, ischemia-modified albumin, oxidative stress, Preterm premature rupture of membranes, PPROM
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Preterm prematüre membran rüptürü (PPROM), hem maternal hem de neonatal morbidite ve mortalite açısından önemli riskler barındıran ciddi bir obstetrik durumdur. Son yıllarda, PPROM'un patofizyolojisinde oksidatif stresin rol oynadığına dair kanıtlar artmaktadır. Bu bağlamda, oksidatif stresin biyokimyasal belirteçlerinden biri olan iskemi modifiye albüminin (IMA) bu klinik tabloda tanı ve izlem açısından potansiyel bir belirteç olabileceği öne sürülmektedir. Bu çalışmanın amacı, PPROM tanılı ve sağlıklı gebelerde serum IMA düzeyi ile IMA/albümin oranını karşılaştırarak, oksidatif stres belirteci olarak IMA'nın PPROM etyolojisindeki olası rolünü araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Prospektif olarak planlanan bu vaka-kontrol çalışmasına 75 PPROM tanılı gebe ile 150 sağlıklı gebe dahil edilmiştir. Her iki gruptan benzer gestasyonel haftalarda alınan serum örneklerinde IMA ve albümin düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçülmüş, IMA/albümin oranı hesaplanmıştır. Bulgular gruplar arasında karşılaştırılmış, ayrıca korelasyon, lojistik regresyon ve ROC analizleri uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen PPROM ve kontrol grupları, yaş, vücut kitle indeksi, gebelik haftası, gravida, parite ve abortus sayıları açısından benzer özellikler göstermiştir (tümü için p > 0,05). Serum IMA düzeyleri (p = 0,002) ve IMA/albümin oranı (p < 0,001) PPROM grubunda anlamlı şekilde yüksek, albümin düzeyleri ise düşük bulunmuştur (p = 0,002). Regresyon analizinde, IMA düzeylerindeki artışın PPROM için bağımsız bir risk faktörü olduğu, albümin düzeylerindeki azalmanın ise riski artırıcı yönde etkili olduğu belirlenmiştir. ROC analizleri, IMA ve IMAR'ın PPROM tanısında istatistiksel olarak anlamlı ancak orta düzeyde ayırt edici güce sahip olduğunu göstermiştir. Sonuç: Çalışmamızda elde edilen bulgular, PPROM grubunda serum IMA düzeyleri ve IMA/albümin oranının belirgin şekilde yüksek, albümin düzeylerinin ise düşük olduğunu göstermektedir. Bu durum, IMA'daki artışın PPROM gelişimi için bağımsız bir risk göstergesi olabileceğini düşündürmektedir. Öte yandan, IMA düzeyleri ile latent süre, doğum haftası, neonatal morbiditeler ve enfeksiyon parametreleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmamış, bu da IMA'nın hastalığın prognozundan çok varlığını yansıtan bir biyobelirteç olabileceğini ortaya koymaktadır. Elde edilen veriler, PPROM'un patogenezinde oksidatif stresin rolünü desteklemekte olup, bu bağlamda oksidatif süreçlerin hedeflenmesi klinik açıdan önem taşımaktadır. Bu nedenle, gelecekte özellikle erken membran rüptürü riski taşıyan gebelerde antioksidan tedavilerin membran bütünlüğünü koruma ve komplikasyonları önlemede potansiyel bir yaklaşım olarak araştırılması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Preterm premature rupture of membranes (PPROM) is a serious obstetric condition that poses significant risks for both maternal and neonatal morbidity and mortality. In recent years, evidence has increasingly suggested a role of oxidative stress in the pathophysiology of PPROM. In this context, ischemia-modified albumin (IMA), one of the biochemical markers of oxidative stress, has been proposed as a potential biomarker for diagnosis and follow-up in this clinical condition. The aim of this study was to compare serum IMA levels and the IMA/albumin ratio between pregnant women with PPROM and healthy controls, in order to investigate the possible role of IMA as a marker of oxidative stress in the etiology of PPROM. Materials and Methods: This prospective case–control study included 75 pregnant women diagnosed with PPROM and 150 healthy pregnant women. Serum samples obtained at similar gestational ages from both groups were analyzed for IMA and albumin levels using the ELISA method, and the IMA/albumin ratio was calculated. Comparisons were made between groups, and correlation, logistic regression, and ROC analyses were performed. Results: The PPROM and control groups included in the study were similar in terms of age, body mass index, gestational age, gravida, parity, and number of abortions (all p > 0.05). Serum IMA levels (p = 0.003) and IMA/albumin ratio (p < 0.001) were significantly higher in the PPROM group, while albumin levels were significantly lower (p = 0.009). Regression analysis revealed that increased IMA levels were an independent risk factor for PPROM, whereas decreased albumin levels contributed to an increased risk. ROC analyses demonstrated that IMA and IMAR were statistically significant but had only moderate discriminative power in the diagnosis of PPROM. Conclusion: The findings of our study showed that serum IMA levels and the IMA/albumin ratio were significantly higher, while albumin levels were lower, in the PPROM group. This suggests that elevated IMA may be an independent risk indicator for the development of PPROM. On the other hand, no significant association was found between IMA levels and latency period, gestational age at delivery, neonatal morbidities, or infection parameters, indicating that IMA reflects the presence of the disease rather than its prognosis. The results support the role of oxidative stress in the pathogenesis of PPROM, highlighting the clinical importance of targeting oxidative processes. Therefore, future studies should explore antioxidant therapies as a potential approach to preserve membrane integrity and prevent complications, especially in pregnancies at risk for early membrane rupture.