İslâm ceza hukukunda hapis
Imprisonment in Islamic criminal law
  1. Tez No: 954503
  2. Yazar: HATİCE ÇİTİL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMET KALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Sicn, Habs, Hapis, İslâm hukuku, Mahpus, Sicn, Habs, Imprisonment, Islamic law, Prisoner
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
İslâmiyet, bireysel ve toplumsal hayatı düzenlemek maksadıyla emir ve yasakların uygulanması için özendirici veya caydırıcı önlemler almıştır. Bu önlem ve yaptırımlar ceza kavramı içinde değerlendirilmektedir. İslâm hukukunda kişinin hürriyetini kısıtlayan cezalardan biri de hapis cezasıdır. Bu ceza çeşidi, Hz. Peygamber döneminden itibaren çeşitli değişimler geçirmiştir. Ta'zîr suçları kapsamında ele alınan hapis cezası, İslâmiyet'in ilk dönemlerinde alıkoyma amaçlı kullanılmıştır. Bu alıkoymalar cezadan çok, cezayı hazırlayan ortamlar olarak görülmüştür. Ancak İslâmiyet'in egemen olduğu toprakların büyümesi, büyük İslâm devletleri kurulmasıyla birlikte yaygın olarak asıl ceza olarak kullandığı görülmüştür. Hapis cezasının geçirdiği bu süreç oldukça karmaşıktır. Aynı zamanda Kur'an'da hangi suçlarda hapis cezası verilmesi gerektiği belirtilmemiş ya da yasaklanmamıştır. Bu ceza çeşidi, toplumsal gerekliliklerin bir sonucu olarak değişim ve dönüşüme uğramıştır. Hz. Ali'nin hilafet dönemine kadar, özel olarak inşa edilmiş hapishaneler bulunmamaktadır. Ancak alıkoyma amacıyla, mescitler, evler, dehliz, mahzen ve kuyu gibi mekanlar kullanılmıştır. Dolayısıyla uygulama farklılıkları olmasına rağmen ilk dönemlerden itibaren İslâm adalet sisteminde hapis cezasının yeri önemli olmuştur. İslâm hukukçuları hapis cezasının uygulama şekilleri konusunda fikir ayrılıklarına düşmüştür. Cezalar, ağırlığına ve işlenen suça göre hem devlet yöneticileri hem de yargıçlar tarafından belirlenmiştir. Hapis cezasının İslâm hukuk literatüründe yer bulması, hapishanelerin ve mahkûmların durumlarını da ele alma lüzumu doğurmuştur. Temel hak ve özgürlüklere önem veren ve doğuştan getirilen haklara inanan İslâm hukuku kapsamında, hukukçuların uyarılarına zaman zaman uyulmamış, hapishaneler korkutucu zindanlara dönüşmüştür. Bu durum, mahpusların ve hapishanelerin durumunu yeniden gözden geçirmeyi gerekli hale getirmiştir.
Özet (Çeviri)
Islam has implemented encouraging or deterrent measures to ensure the enforcement of commands and prohibitions aimed at regulating individual and social life. These measures and sanctions are considered within the concept of punishment. In Islamic law, one of the punishments that restrict a person's freedom is imprisonment. It has undergone various changes since the time of the Prophet. Imprisonment, which is considered within the scope of Ta'zîr crimes, was used for detention purposes in the early periods of Islam. These detentions created an environment that prepared the punishment rather than the punishment itself. However, with the growth of the lands dominated by Islam and the establishment of great Islamic states, it was seen that it was widely used as the main punishment. This process of imprisonment is quite complex. At the same time, this type of punishment, which is not specified or prohibited in the Quran, has undergone change and transformation as a result of social requirements. There were no specially built prisons until Ali's caliphate. However, places such as mosques, houses, cellars and wells were used for detention purposes. Therefore, although there are differences in practice, the place of imprisonment in the Islamic justice system has been important since the early periods. Islamic jurists disagreed on the ways of applying imprisonment. Punishments were determined by both state administrators and judges according to the severity and crime committed. The fact that imprisonment has a place in Islamic law literature has created the need to address the situation of prisons and prisoners. Within the scope of Islamic law, which attaches importance to fundamental rights and freedoms and believes in innate rights, the warnings of jurists were not followed from time to time, and prisons turned into frightening dungeons. However, this situation necessitated reconsidering the situation of prisoners and prisons.