Tükenmişlik sendromunun işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisinde örgütsel bağlılığın aracılık rolü
The mediation role of organizational commitment in the effect of burnout syndrome on quitter intention
- Tez No: 954527
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik sendromu, işten ayrılma niyeti, örgütsel bağlılık, Burnout syndrome, turnover ıntention, organizational commitment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırmada tükenmişlik sendromu, örgütsel bağlılık ve işten ayrılma niyeti kavramları çalışmanın değişkenleri olarak kullanılmış ve bu değişkenler arasındaki ilişki incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda tükenmişlik sendromu, örgütsel bağlılık ve işten ayrılma niyeti kavramları ile ilgili mevcut literatür incelenmiş olup bu kapsamda bir araştırma yürütülmüştür. Çalışmamızda örneklem olarak Gümüşhane Üniversitesi bünyesinde görev yapmakta olan 256 akademik personel alınmış, akademisyenlere çevrimiçi olarak anket uygulanmış, 256 adet gönüllü çalışandan veri toplanmıştır. Uygulanan anketlerden elde edilen bu veriler SPSS Programı aracılığı ile analiz edilmiştir. Tüm bu verilere faktör ve güvenirlik analizleri yapılmış çalışmanın hipotezleri bu analizler sonucunda test edilmiştir. Yapılan otokorelasyon, korelasyon, regresyon ve aracılık analizleri ile tükenmişlik, örgütsel bağlılık ve işten ayrılma niyeti arasındaki nedensel ilişkileri ortaya koyulmuştur. Gruplar arasında fark olup olmadığını belilemek için tek yönlü varyans analizi (ANOVA), iki grup karşılaştırmalarında ise bağımsız örneklemler için t- testi uygulanmıştır. Sonuç olarak tükenmişlik ile örgütsel bağlılık arasındaki negatif ilişki olduğu belirlenmiş, tükenmişlik sendromunun çalışanların örgütsel bağlılığını anlamlı biçimde azalttığı tespit edilmiştir. Örgütsel bağlılık ile işten ayrılma niyeti arasında ise güçlü ve negatif bir ilişki olduğu, çalışan örgüte ne kadar bağlıysa işten ayrılmayı o denli az düşündüğü ve tükenmişlik sendromunun işten ayrılma niyetini artırıcı etkisinin, kısmen çalışanların örgüte bağlılıklarının azalmasından kaynaklandığını ve örgütsel bağlılığın kısmi aracılık rolü olduğu bulunmuştur. Veriler tablolar halinde sunulan bu sonuçlar tek tek yorumlanmış sonuç ve öneriler çalışmaya eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, burnout syndrome, organizational commitment, and turnover intention were used as variables, and the aim was to examine the relationships between these variables. In line with this objective, the existing literature on burnout syndrome, organizational commitment, and turnover intention was reviewed, and a research study was conducted within this scope. The sample of the study consisted of 256 academic staff members working at Gümüşhane University. An online survey was administered to the academics, and data were collected from 256 voluntary participants. The data obtained from the surveys were analyzed using the SPSS program. Factor and reliability analyses were conducted on all the data, and the hypotheses of the study were tested based on these analyses. Autocorrelation, correlation, regression, and mediation analyses were carried out to reveal the causal relationships among burnout, organizational commitment, and turnover intention. One-way analysis of variance (ANOVA) was used to determine whether there were differences between groups, and independent samples t-tests were applied for comparisons between two groups. As a result, a negative relationship was found between burnout and organizational commitment, and it was determined that burnout syndrome significantly reduces employees' organizational commitment. A strong and negative relationship was also found between organizational commitment and turnover intention, indicating that the more committed an employee is to the organization, the less likely they are to consider leaving. It was found that the increasing effect of burnout syndrome on turnover intention is partly due to the decrease in employees' organizational commitment, and that organizational commitment plays a partial mediating role. These results, presented in tables, have been interpreted individually, and conclusions and recommendations have been added to the study.