Örgütsel sessizlik, örgütsel iletişim iklimi ve çalışan performansı ilişkisi
The relationship between organizational silence, organizational communication climate, and employee performance
  1. Tez No: 954528
  2. Yazar: NURAY KARAHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel sessizlik, örgütsel iletişim iklimi, çalışan performansı, Organizational silence, organizational communication climate, employee performance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmada örgütsel sessizlik, örgütsel iletişim iklimi ve çalışan performansı kavramları çalışmanın değişkenleri olarak kullanılmış ve bu değişkenler arasındaki ilişki incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda örgütsel sessizlik, örgütsel iletişim iklimi ve çalışan performansı kavramları ile ilgili mevcut literatür incelenmiş olup bu kapsamda bir araştırma yürütülmüştür. Bu amaca ulaşmak için Bayburt Üniversitesi bünyesinde görev yapmakta olan 803 akademik ve idari personele çevrimiçi olarak bir anket uygulanmış, 294 adet gönüllü çalışandan veri toplanmıştır. Uygulanan anketlerden elde edilen bu veriler SPSS Programı aracılığı ile analiz edilmiştir. Tüm bu verilere faktör ve güvenirlik analizleri yapılmış çalışmanın hipotezleri bu analizler sonucunda test edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; örgütsel sessizliğin örgütsel iletişim iklimi üzerindeki etkisinin pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir. Örgütsel iletişim ikliminin ise çalışan performansı arasındaki ilişkinin de yine pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Örgütsel sessizlik ve çalışan performansı incelendiğinde ise örgütsel sessizliğin çalışan performansına etkisinin düşük bir oran olsa da pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Örgütsel sessizlik, örgütsel iletişim iklimi ve çalışan performansı ilişkisi incelenirken yapılan tüm analizler çalışmanın bulgular kısmında yer almaktadır. Tablolar halinde sunulan bu sonuçlar tek tek yorumlanmış sonuç ve öneriler çalışmaya eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the concepts of organizational silence, organizational communication climate, and employee performance were used as the variables of the research, and it was aimed to examine the relationships among these variables. For this purpose, the existing literature related to organizational silence, organizational communication climate, and employee performance was reviewed, and a research study was conducted within this framework. To achieve this goal, an online survey was administered to 803 academic and administrative staff members working at Bayburt University, and data were collected from 294 voluntary participants. The data obtained from the surveys were analyzed using the SPSS software program. Factor and reliability analyses were conducted on all the collected data, and the hypotheses of the study were tested based on these analyses. According to the results of the research, it was found that the effect of organizational silence on the organizational communication climate was positive and statistically significant. Additionally, the relationship between organizational communication climate and employee performance was also determined to be positive and statistically significant. When examining the relationship between organizational silence and employee performance, it was concluded that organizational silence had a positive and statistically significant effect on employee performance, albeit at a lower level. All the analyses conducted to examine the relationship among organizational silence, organizational communication climate, and employee performance are presented in the findings section of the study. The results are presented in tables, interpreted individually, and conclusions and recommendations have been added to the study.