Yönetici gözetim tarzları ve satış performansı arasındaki ilişkinin çalışmaya tutkunluk ve iş tatmini aracı rolü ile incelenmesi: Kozmetik sektöründe bir araştırma
Investigation of the relationship between managers' monitoring styles and sales performance as a mediator for work engagement and job satisfaction: A research in the cosmetic industry
  1. Tez No: 954784
  2. Yazar: NESLİHAN EGE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN KAYABAŞI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışmaya Tutkunluk, Etkileşimsel Gözetim, Gözlemsel Gözetim, İş Tatmini, Satış Performansı, Interactional Monitoring, Job Satisfaction, Observational Monitoring, Sales Performance, Work Engagement
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
Bu çalışmada kozmetik sektöründe saha yöneticilerinin etkileşimsel ve gözlemsel gözetim tarzlarının çalışmaya tutkunluk ve iş tatmini aracı rolü ile satış personellerinin satış performansıyla ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. İstanbul'da bulunan kozmetik & bakım ürünü satış noktalarında çalışan 293 satış personeli ile çalışma yapılmıştır. Yapılan çalışma IBM SPSS 20.0, Process Macro v4.2 ve IBM SPSS AMOS 22.0 teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmaya tutkunluğun iş tatmini üzerinde ve etkileşimsel gözetim tarzı, çalışmaya tutkunluk ve iş tatmininin satış performansı üzerinde pozitif etkileri saptanmış (p0,05). Ayrıca çalışmaya tutkunluk ve iş tatmininin, etkileşimsel gözetim ve satış performansı arasında orta düzeyde aracılık etkisi rolleri olduğu tespit edilmiştir. Çalışmaya tutkunluk düzeyinin astlarda artırımı hem iş tatmininin artışı hem de satış performansının artması anlamında önemlidir. Ayrıca etkileşimsel gözetim tarzının kullanımında astların çalışmaya tutkunluk ve iş tatmini seviyelerinin artışı aracı rolü üstlenerek satış performansının artmasına yardımcı olacaktır. Satış personellerinin eğitimleri ağırlıkta tutulmalı ve etkileşimsel gözetime ağırlık verilerek yöneticiler bu gözetim tarzını daha fazla kullanabilmeleri konusunda eğitilmelidir.
Özet (Çeviri)
To examine the distributional role of field change, observational and interactional monitoring styles of work engagement and job satisfaction in this suitable cosmetics industry, and their relationship with the sales performance of sales personnel. A study was conducted with 293 sales personnel working at cosmetic & care product sales points in Istanbul. The study was analyzed using IBM SPSS 20.0, Process Macro v4.2 and IBM SPSS AMOS 22.0 techniques. Positive effects of work engagement on job satisfaction and interactional monitoring style, work engagement and job satisfaction on sales performance were detected (p0.05). In addition, moderate mediation roles of work engagement and job satisfaction between interactional monitoring style and sales performance were determined. Increasing work engagement in subordinates is important in terms of both increasing job satisfaction and increasing sales. In addition, the increase in work engagement and job satisfaction of subordinates in the use of the communication perspective will help increase sales performance by assuming the role of intermediary. The training of sales personnel should be kept at a low level and the reinforcement weight should be increased so that managers can be trained to use this style of supervision more.