Eksternal oblik fasiyal plan bloğu ile subkostal transversus abdominis plan bloğunun postoperatif pulmoner fonksiyonlar üzerine etkileri
The effects of external oblique fascial plane block and subcostal transversus abdominis plane block on postoperative pulmonary functions in patients undergoing laparoscopic cholecystectomy
- Tez No: 954944
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BENGÜ GÜLHAN KÖKSAL İNCEGÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Eksternal Oblik Fasiyal Plan Bloğu, Subkostal Transversus Abdominis Plan Bloğu, Postoperatif Pulmoner Fonksiyon, Opioid Tüketimi, İyileşme Kalitesi, External Oblique Fascial Plane Block, Subcostal Transversus Abdominis Plane Block, Postoperative Pulmonary Function, Opioid Consumption, Quality of Recovery
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Zeynep Gürbüz, Eksternal Oblik Fasiyal Plan Bloğu ile Subkostal Transversus Abdominis Plan Bloğunun Postoperatif Pulmoner Fonksiyonlar Üzerine Etkileri, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Tıpta Uzmanlık Tezi, 2025 Amaç: Primer amaç laparoskopik kolesistektomi cerrahisi geçiren hastalarda eksternal oblik fasiyal plan bloğu (EOİPB) ile subkostal transversus abdominis plan (TAP) bloğunun postoperatif pulmoner fonksiyonlar üzerindeki etkisini araştırmaktır. Sekonder amaçlar ise postoperatif ağrı skorları, opioid tüketimleri ve iyileşme kalitesini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Elektif laparoskopik kolesistektomi planlanan, 18-65 yaş arası, ASA PS I-III risk grubunda 102 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar Grup Subkostal (n=34), Grup EOİPB (n=34) ve Grup Kontrol (n=34) olarak rastgele ayrıldı. Takiplerdeki kayıplar sonrası her gruptan 30'ar kişi olmak üzere toplam 90 hasta analiz edildi. Preoperatif SFT yapıldıktan ve genel anestezi altında blok uygulandıktan sonra intraoperatif hemodinamik verileri ve opioid tüketimleri, postoperatif SFT sonuçları, postoperatif opioid tüketimleri, ağrı skorları ve QoR-15 anket sonuçları kaydedildi. Bulgular: Postoperatif 1. saatte FVC, FEV1, beklenen FEV1 ve PEF değerleri Grup Kontrol'de anlamlı şekilde en düşük bulundu. Grup EOİPB'de bu değerler daha yüksek olup, 6. ve 24. saatlerde de FVC ve FEV1 değerleri Grup EOİPB'de Grup Kontrol'e göre anlamlı olarak daha iyi korundu. Postoperatif 1. saatte beklenen FEV1 Grup EOİPB'de daha yüksek olmakla birlikte Grup EOİPB ve Grup Subkostal arasında çoğu parametrede anlamlı fark yoktu. Postoperatif istirahat ve dinamik NRS skorları Grup Kontrol'de bloklu gruplara göre anlamlı şekilde yüksek iken, bloklu gruplar arasında istatistiksel farklılık yoktu. Opioid tüketimi Grup Subkostal ve Grup EOİPB'de Grup Kontrol'e göre düşük bulunmuşken, Grup Subkostal ve Grup EOİPB arasında fark yoktu. Postoperatif QoR-15 skorları bloklu gruplarda Grup Kontrol'e göre anlamlı şekilde daha yüksek bulundu. Sonuç: Subkostal TAP bloğu ve EOİPB'nin her ikisi de postoperatif pulmoner fonksiyonun korunmasında, ağrı kontrolünün sağlanmasında ve opioid tüketiminin azaltılmasında etkili ve güvenli bulunmuştur. Her iki blok da laparoskopik kolesistektomi sonrası erken dönem iyileşme kalitesini artırmıştır.
Özet (Çeviri)
Zeynep Gürbüz, The Effects of External Oblique Fascial Plane Block and Subcostal Transversus Abdominis Plane Block on Postoperative Pulmonary Functions in Patients Undergoing Laparoscopic Cholecystectomy, Zonguldak Bülent Ecevit University Faculty of Medicine, Department of Anesthesiology and Reanimation, Specialization Thesis in Medicine, 2025 Aim: The primary outcome is to investigate the effects of external oblique fascial plane block (EOIPB) and subcostal transversus abdominis plane (TAP) block on postoperative pulmonary functions in patients undergoing laparoscopic cholecystectomy. Secondary outcomes include the evaluation of postoperative pain scores, opioid consumption, and quality of recovery. Materials and Methods: A total of 102 patients aged 18–65 years and classified as ASA physical status I–III, scheduled for elective laparoscopic cholecystectomy, were enrolled in the study. Patients were randomly assigned to three groups: Subcostal group (n=34), EOIPB group (n=34), and Control group (n=34). After accounting for dropouts, data from 90 patients (30 in each group) were analyzed. Preoperative spirometry (SFT) was performed, and following general anesthesia and block administration, intraoperative hemodynamic data and opioid consumption were recorded. Postoperative SFT values, opioid consumption, pain scores, and QoR-15 scores were documented. Results: At postoperative hour 1, FVC, FEV₁, predicted FEV₁, and PEF values were significantly lower in the Control group compared to both block groups, with the highest values observed in the EOIPB group. At 6 and 24 hours, FVC and FEV₁ values were significantly better preserved in the EOIPB group than in the Control group. Although predicted FEV₁ was higher in the EOIPB group at hour 1, no significant differences were found between the EOIPB and Subcostal groups in most parameters. Both rest and dynamic NRS pain scores were significantly higher in the Control group at all time points, whereas there were no significant differences between the block groups. Postoperative opioid consumption was significantly lower in both the Subcostal and EOIPB groups compared to the Control group. QoR-15 scores were also significantly higher in both block groups than in the Control group. Conclusion: Both subcostal TAP and EOIPB blocks were found to be effective and safe in preserving postoperative pulmonary function, improving pain control, and reducing opioid requirements. Both blocks contributed to enhanced early postoperative recovery following laparoscopic cholecystectomy.