Laparoskopik kolesistektomi operasyonlarında postoperatif ağrı yönetiminde eksternal oblik plan bloğu ve subkostal transversus abdominis plan bloğunun etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of external oblique plane block and subcostal transversus abdominis plane block in postoperative pain management in laparoscopic cholecystectomy surgery
- Tez No: 936051
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN UZMAN, DR. BERNA ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: eksternal oblik interkostal plan bloğu, laparoskopik kolesistektomi, postoperatif ağrı, subkostal transversus abdominis plan bloğu, external oblique intercostal plan block, laparoscopic cholecystectomy, postoperative pain, subcostal transversus abdominis plan block
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anestezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Laparoskopik kolesistektomi uygulanan hastalarda postoperatif ağrı yönetiminde eksternal oblik interkostal plan bloğu (EOİPB) ve subkostal transversus abdominis plan (TAP) bloğunun etkinliğini karşılaştırmak. Gereç-Yöntem: Üçüncü basamak sağlık kuruluşunda 15.01.2024 – 15.08.2024 tarihleri arasında genel anestezi altında elektif laparoskopik kolesistektomi uygulanan hastalar değerlendirildi. Hastalar subkostal TAP bloğu yapılanlar (grup A), EOİPB bloğu yapılanlar (grup B) ve herhangi bir periferik blok uygulanmayan kontrol grubu (grup C) olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır. Kontrol grubundaki standart intraoperatif analjezi protokolüne ek olarak, çalışma grubundaki hastalara ultrasonografi eşliğinde internal oblik ve ya transvers kaslar görüntülenip 0,25 konsantrasyonda 20 ml bupivakain uygulanmıştır. Hastaların postoperatif 24 saatlik visual analog skorları (VAS) değerleri ve uygulanan kurtarma analjezisi (tramadol 1 mg / kg) miktarı kaydedilmiştir. Bulgular: Hastaların demografik özellikleri ile ilgili veriler gruplar arasında istatistiksel olarak benzerdi. Blok süresi TAP grubunda anlamlı düzeyde daha yüksekti. VAS skoru postoperatif 0. saat, 2.saat ve 6.saat için kontrol grubunda hem TAP blok hem de EOİPB blok grubuna göre istatistiksel anlamlı düzeyde daha yüksekti (sırasıyla; p = 0,043 , p = 0,008 ve p = 0,029). Her iki blok arasında ise istatistiksel anlamlı düzeyde fark saptanmadı. Postoperatif 12. saat ve 24. saat VAS skor ortalamaları her üç grupta istatistiksel olarak benzer hesaplandı. Benzer şekilde ek opioid gereksinimi de 0. saat, 2.saat ve 6.saat zaman dilimlerinde her iki blok grubunda kontrol grubuna göre daha düşük idi (sırasıyla; p = 0,009, p = 0,014 ve p = 0,027). Sonuç: Bu çalışma, laparoskopik kolesistektomi cerrahisinde subkostal TAP bloğu ve EOİPB bloğunun postoperatif ağrı kontrolü üzerinde benzer etkinlikle ve güvenle uygulanabileceğini göstermiştir. Bulgularımız, her iki blok yönteminin de postoperatif ağrı ve opioid gereksinimini azaltmada etkili olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: To compare the efficacy of external oblique intercostal plan block (EOIPB) and subcostal transversus abdominis plan block (TAP) in postoperative pain management in patients undergoing laparoscopic cholecystectomy. Materials and Methods: Patients who underwent elective laparoscopic cholecystectomy under general anesthesia between 15.01.2024 and 15.08.2024 in a tertiary care institution were evaluated. Patients were divided into 3 groups: those who underwent subcostal TAP block (group A), those who underwent EOIPB block (group B) and the control group (group C) who did not undergo any peripheral block. In addition to the standard intraoperative analgesia protocol in the control group, patients in the study group underwent ultrasonography-guided visualization of the internal oblique or transverse muscles and 20 ml of bupivacaine at a concentration of 0.25. Postoperative 24-hour visual analog scores (VAS) values and the amount of rescue analgesia (tramadol 1 mg/kg) administered were recorded. Results: The demographic characteristics of the patients were statistically similar between the groups. Block duration was significantly higher in the TAP group. VAS scores were significantly higher in the control group than in both the TAP and EOIPB block groups at postoperative hours 0, 2, and 6 (p = 0.043, p = 0.008, and p = 0.029, respectively). There was no statistically significant difference between both blocks. The mean VAS scores at postoperative 12th hour and 24th hour were statistically similar in all three groups. Similarly, the need for additional opioids was lower in both block groups compared to the control group at the 0th hour, 2nd hour and 6th hour time points (p = 0.009, p = 0.014 and p = 0.027, respectively). Conclusion: This study demonstrated that subcostal TAP block and EOIPB block can be safely applied with similar efficacy on postoperative pain control in laparoscopic cholecystectomy surgery. Our findings showed that both block methods were effective in reducing postoperative pain and opioid requirement.