A black feminist approach to Maya Angelou's I Know Why The Caged Bird Sings, The Heart of a Woman, and All God's Children Need Traveling Shoes
Maya Angelou'nun Kafesteki Kuş Neden Şakır, Bilirim, Bir Kadının Yüreği ve Tanrı'nın Bütün Çocuklarının Seyahat Ayakkabılarına İhtiyacı Var eserlerine siyah feminist bir yaklaşım
- Tez No: 955035
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİSA HARİKA GÜZEL KÖŞKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Batı Dilleri ve Edebiyatı, American Culture and Literature, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Afrikalı Amerikalı Diaspora, Otobiyografi, Siyah Feminizm, Kültürel Kimlik, Kadın Öznelliği, Kesişimsellik, Annelik, Siyasal Aktivizm, Direniş, African American Diaspora, Autobiography, Black Feminism, Cultural Identity, Female Subjectivity, Intersectionality, Motherhood, Political Activism, Resistance
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu tez, Maya Angelou'nun yedi otobiyografik eserinin arasindan I Know Why the Caged Bird Sings (Kafesteki Kuş Neden Şakır, Bilirim), The Heart of a Woman (Bir Kadının Yüreği) ve All God's Children Need Traveling Shoes (Tanrı'nın Bütün Çocuklarının Seyahat Ayakkabılarına İhtiyacı Var) adlı eserlerini Siyah feminist bakış açısıyla incelemektedir. Edebi ve kuramsal analiz bağlamında bu çalışma, Angelou'nun otobiyografi türünü kolektif bellek, epistemolojik direnç ve politik aktivizm için bir mecra hâline dönüştürdüğünü ortaya koymaktadır. Her bir anlatı, ırk, cinsiyet, sınıf ve cinsellik eksenlerinde kesişen bir ağ tarafından şekillenen siyah kadınlık ifadesini incelemektedir. Angelou'nun kullandığı anlatı stratejileri, bastırılmış travmadan diasporik etkileşimlere kadar uzanmakta olup, siyah kadınların yaşam deneyimlerini tali anekdotlar olarak değil, bilginin üretildiği anlamlı mekânlar olarak vurgulamaktadır. Giriş bölümü, Angelou'nun otobiyografilerinin incelenmesi amacıyla Siyah feminizmin tarihsel ve kuramsal gelişimine dair bir zemin sunmaktadır. Birinci bölüm I Know Why the Caged Bird Sings kitabındaki kadın özneliği, cinsel travma ve sistematik ırkçılıkla birlikte siyah annelik kavramını incelemektedir. İkinci bölüm The Heart of a Woman'ı inceleyerek Angelou'nun Sivil Haklar Hareketi'ndeki sorumlulukları ile Harlem ve Gana'daki entelektüel ve aktivist topluluklardaki rolüne odaklanmaktadır. Üçüncü bölüm All God's Children Need Traveling Shoes'u mercek altına alarak Angelou'nun Gana'daki aidiyet ve dışlanmışlık deneyimi aracılığıyla Siyah feminist düşüncenin entelektüel düzenini, kesişimsel ve diasporik bilinç yapısını vurgulamaktadır. Sonuç bölümünde, Angelou'nun otobiyografilerinin, otobiyografi türünü kolektif, diasporik ve epistemolojik olarak radikal bir şekilde yeniden tanımladığı ve Siyah feminist direniş ile güçlenme için bir arşiv oluşturduğu ileri sürülmektedir. Bu tez, anneliği, kız kardeşliği ve kültürel yerinden edilmeyi eleştirel biçimde ele alarak özcü kimlik politikalarını sorgulamakta; kırılganlık, fark ve ilişkisel olma hâlini kadın dayanışmasının temeli olarak onaylamaktadır. Angelou'nun anıları yalnızca Siyah feminist tarihe bir yansıma sunmakla kalmaz, aynı zamanda hafıza, direnç ve dayanışma yoluyla Siyah Amerikan edebiyatının geleceğini derinden etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis explores three of Maya Angelou's seven autobiographical works, I Know Why the Caged Bird Sings, The Heart of a Woman, and All God's Children Need Traveling Shoes, through a Black feminist perspective. In terms of literary and theoretical analysis, this study shows how Angelou transforms the autobiographical genre into a site of collective memory, epistemological resilience, and political activism. Each narrative examines an enunciation of black femininity shaped by the intersecting web of race, gender, class, and sexuality. The narrative strategies Angelou uses span from suppressed trauma to diasporic transactions, accentuating the lived experiences of black women not as minor anecdotes but significantly as sites of knowledge production. The introduction lays the groundwork for Black feminism and its historical and theoretical developments to examine Angelou's autobiographies. The first chapter delves into I Know Why the Caged Bird Sings, highlighting female subjectivity, sexual trauma, and structural racism while depicting the concept of black motherhood. The second chapter explores The Heart of a Woman, focusing on Angelou's responsibilities in the Civil Rights Movement and the intellectual and activist communities in the Unites States and Africa. The third chapter focuses on All God's Children Need Traveling Shoes, emphasizing the intellectual scheme of Black feminist thinking and intersectional and diasporic consciousness by exploring her journey of belonging and alienation in Ghana. Finally, the conclusion affirms that Angelou's autobiographies form a literary base for redefining autobiography as collective, diasporic, and epistemologically radical to form an archive for Black feminist resistance and empowerment. Thus, this thesis depicts motherhood, sisterhood, and cultural displacement critically to challenge essentialist ideas of identity politics by affirming the importance of vulnerability, difference, and relationality as a foundation for female solidarity. Angelou's autobiographies do not only reflect on Black feminist history; they substantially affect the future of black American writing through memory, resilience, and solidarity.