Dispute settlement of the Exclusive Economic Zone delimitation between Indonesia and Malaysia in the North Natuna Sea
Endonezya ve Malezya arasındaki Kuzey Natuna Denizi'ndeki Münhasır Ekonomik Bölge sınırlandırmasına ilişkin uyuşmazlıkların çözümü
- Tez No: 955036
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KÜBRA VAR TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Anlaşmazlık Çözümü, Münhasır Ekonomik Bölge Sınırlandırması, Denizcilik, Kuzey Natuna Denizi, UNCLOS 1982
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Denizcilik, Ulaştırma Hukuku ve Siyaseti
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Kuzey Natuna Denizi'nde Münhasır Ekonomik Bölge'nin sınırlandırılması, Endonezya ve Malezya için etkili deniz yönetimini mümkün kılmak ve bölgede hukuki kesinliği artırmak açısından çok önemlidir. Endonezya ve Malezya arasında Kuzey Natuna Denizi'nde Münhasır Ekonomik Bölge sınırının belirlenmesi konusundaki anlaşmazlık, her iki ülkenin UNCLOS'u onaylayıp onaylamadığına bakılmaksızın, şimdiye kadar çözülmemiş yasal sorunlardan biridir. Bu çalışma, her iki ülke tarafından yapılan iddiaların yasal dayanağını araştırmayı ve UNCLOS'a uygun uygun uyuşmazlık çözüm sürecini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Uluslararası sözleşmeler ve ulusal rejimler gibi birincil kaynakların yanı sıra kitaplar, makaleler ve raporlar gibi ikincil kaynaklarla desteklenen doktrinel bir yaklaşım kullanarak. Bu çalışma, iki ülke arasındaki ilke ve normlardaki farklılıkların, her ülkenin kendi bakış açısından adil bir çözüm arayışında olması nedeniyle devam eden bir anlaşmazlığa neden olduğunu bulmuştur. Malezya'nın iddiası, Kuzey Natuna Denizi'ndeki belirli alanlara haklar sağladığı düşünülen kıta sahanlığı ve kıyı şeridinin yapılandırması ilkesine dayanmaktadır. Buna karşılık Endonezya, UNCLOS'a uygun olarak takımadaların başlangıç çizgisinden ölçülen Münhasır Ekonomik Bölge sınırını belirlemek için eşit mesafeli çizgiler ilkesini kullandı. Bu çalışma, yasal bir bakış açısından Endonezya ve Malezya'nın, anlaşma veya arabuluculuk ve iyi niyet anlaşması yoluyla çözüm dahil olmak üzere Bağlayıcı Olmayan Kararlar mekanizması aracılığıyla çözüm seçeneklerini değerlendirebileceğini vurgulamaktadır. Anlaşmazlık müzakere yoluyla çözülemezse, daha sonra her iki ülke, nihai ve bağlayıcı bir çözüme ulaşmak için ICJ, ITLOS veya UNCLOS Ek VIII uyarınca Tahkim dahil olmak üzere bağlayıcı kararlar yoluyla alternatif bir çözüm seçeneğini değerlendirebilir.
Özet (Çeviri)
The delimitation of the EEZ in the North Natuna Sea is very important for Indonesia and Malaysia to enable effective maritime management and enhance legal certainty in the area. The dispute over the determination of the EEZ boundary between Indonesia and Malaysia in the North Natuna Sea is one of the legal issues that has not been resolved until now, regardless of whether both countries have ratified UNCLOS. This study aims to investigate the legal basis of the claims made by both countries and evaluate the suitable dispute resolution process in accordance with UNCLOS. Using a doctrinal approach, supported by primary sources such as international conventions and national regimes, in addition to secondary sources, including books, articles, and reports. This study found that the differences in principles and norms between the two countries caused an ongoing dispute, as each country pursues an equitable settlement from its viewpoint. Malaysia's claim is founded on the principle of the continental shelf and the coastline's configuration, which is considered to provide rights to specific areas in the North Natuna Sea. In contrast, Indonesia used the principle of equidistant lines to establish the EEZ boundary, measured from the archipelago's baseline in accordance with UNCLOS. This study emphasises that, from a legal perspective, Indonesia and Malaysia might consider settlement options through the Non-Binding decisions mechanism, including through settlement by agreement or mediation and good offices. If the dispute cannot be resolved through negotiation, subsequently both countries may consider an alternative settlement option through binding decisions, which includes ICJ, ITLOS, or Arbitration under UNCLOS Annex VIII to achieve a final and binding settlement. Dispute Settlement, EEZ Delimitation, Maritime, North Natuna Sea, UNCLOS 1982.