18-65 yaş arası kişilerde fiziksel aktivite ile yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between physical activity and quality of life in individuals aged 18–65
- Tez No: 955080
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERAY GELMEZ TAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: 18-65 yaş, Fiziksel Aktivite, İlişki, Yaşam Kalitesi, 18–65 years, Physical Activity, Relationship, Quality of Life
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: 18-65 yaş arası kişilerde fiziksel aktivite ile yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin saptanması amacıyla yapılan bu çalışma tek merkezli, kesitsel, tanımlayıcı nitelikte bir anket çalışmasıdır. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya başlamadan önce Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'ndan 20.08.2024 tarih ve 2722 sayılı karar ile etik onay alınmıştır. Araştırmanın evrenini, SBÜ Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniklerine başvuran 18-65 yaş arası bireyler oluşturmuştur. Polikliniğe iki ay içerisinde başvuran toplam 705 kişiden, %95 güven aralığı esas alınarak yapılan basit rastgele örnekleme sonucunda örneklem büyüklüğü 249 kişi olarak belirlenmişve çalışma 273 kişi ile tamamlanmıştır. Veriler, yüz yüze görüşme yöntemiyle, araştırmacı tarafından uygulanan anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Anket formunda; araştırmacı tarafından hazırlanan sosyodemografik özellikler formu, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi ve Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği yer almıştır. Elde edilen veriler SPSS 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan bireylerin fiziksel aktivite düzeyleri; yaş, boy, kilo, cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi, düzenli spor ve ilaç kullanımı gibi değişkenlerle istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler göstermiştir. Kadınlar, bekarlar, düzenli spor yapanlar ve ilaç kullanmayanlar daha yüksek fiziksel aktivite düzeyine sahiptir. Yaşam kalitesi ölçeği puanları da cinsiyet, yaş, kilo, VKİ, medeni durum, eğitim, gelir, sigara ve alkol kullanımı gibi birçok değişkenle anlamlı farklılık göstermiştir. Fiziksel aktivite düzeyleriyle yaşam kalitesinin fiziksel sağlık ve psikolojik boyutları arasında pozitif yönde, düşük düzeyde ve anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Regresyon analizleri, fiziksel aktivite düzeyinin yaşam kalitesi boyutlarını anlamlı şekilde etkilediğini göstermiştir. Sonuç: Çalışmada, fiziksel aktivite düzeylerinin bireylerin yaşam kalitesiyle anlamlı şekilde ilişkili olduğu bulunmuştur. Fiziksel aktivite, özellikle psikolojik sağlığı önemli düzeyde etkilemektedir; fazla kilo, düzenli ilaç kullanımı ve sigara ise yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This single-center, cross-sectional, and descriptive survey study was conducted to determine the relationship between physical activity and quality of life in individuals aged 18–65. Materials and Methods: Prior to the study, ethical approval was obtained from the Clinical Research Ethics Committee of the University of Health Sciences Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital with decision number 2722 dated 20.08.2024. The study population consisted of individuals aged 18–65 who applied to the Family Medicine Outpatient Clinics of the same hospital. Based on a 95% confidence interval and simple random sampling from a total of 705 individuals who visited the outpatient clinic within two months, the required sample size was calculated as 249, and the study was completed with 273 participants. Data were collected through face-to-face interviews using a questionnaire administered by the researcher. The questionnaire included a sociodemographic information form prepared by the researcher, the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ), and the World Health Organization Quality of Life Scale (WHOQOL-BREF). The data were analyzed using SPSS version 22.0. Results: Physical activity levels of the participants showed statistically significant associations with variables such as age, height, weight, gender, marital status, education level, regular exercise, and medication use. Women, single individuals, those who exercised regularly, and those not using medication had higher physical activity levels. Quality of life scores also differed significantly by gender, age, weight, BMI, marital status, education, income, and smoking and alcohol use. There was a low but statistically significant positive correlation between physical activity levels and the physical and psychological domains of quality of life. Regression analyses indicated that physical activity levels significantly predicted quality of life dimensions. Conclusion: The study found that physical activity levels are significantly associated with individuals' quality of life. Physical activity, in particular, was a notable predictor of psychological health, whereas excess weight, regular medication use, and smoking negatively affected quality of life.