Bir Aile Sağlığı Merkezi'nde kayıtlı, hastalık yönetim platformuna girişi yapılmış Diabetes mellitus tanılı hastaların sosyodemografik verilerine göre Hastalık Yönetim Platformu'ndaki seçili bazı verilerinin retrospektifolarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of some selected data in the disease management platform according to the sociodemographic data of patients with Diabetes mellitus diagnosis registered in a Family Health Center and entered into the Disease Management Platform
- Tez No: 955079
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜZİN ZEREN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile Sağlığı Merkezi, Hastalık Yönetim Platformu, Family Health Center, Disease Management Platform
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Bu çalışma, bir aile sağlığı merkezine kayıtlı diyabetes mellitus (DM) tanılı hastaların sosyodemografik özelliklerine göre Hastalık Yönetim Platformu'ndaki (HYP) seçili bazı verilerinin değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, tanımlayıcı ve retrospektif türdeki bu araştırma için etik kurul izni 03.09.2024 tarihinde alınmıştır (Sayı: 4519). Araştırmanın evrenini, İstanbul ili Güngören ilçesindeki Necip Fazıl Kısakürek Aile Sağlığı Merkezi'ne kayıtlı 1249 DM hastası oluşturmuştur. Basit örnekleme yöntemiyle örneklem büyüklüğü 294 olarak belirlenmiş, çalışma 300 hasta ile tamamlanmıştır. Veriler, HYP sisteminden retrospektif olarak toplanmış; SPSS 22.0 programı ile analiz edilmiştir. Parametrik testler, Ki-Kare ve Student t testleri uygulanmış, p0,05). Sonuç: DM hastalarının sosyodemografik yapısı, hastalık süresi, eşlik eden hastalıklar, yaşam tarzı ve komplikasyon dağılımları cinsiyete göre farklılık viii göstermektedir. Bu veriler, birinci basamakta DM yönetiminde bireyselleştirilmiş yaklaşımların önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to evaluate selected data from the Disease Management Platform (HYP) according to the sociodemographic characteristics of patients diagnosed with diabetes mellitus (DM) registered at a family health center. Materials and Methods: This single-center, descriptive, and retrospective study received ethical approval on 03.09.2024 (Approval No: 4519). The study population consisted of 1,249 DM patients registered at Necip Fazıl Kısakürek Family Health Center in the Güngören district of Istanbul. The sample size was calculated as 294 using simple random sampling, and the study was completed with 300 patients. Data were retrospectively collected from the HYP system and analyzed using SPSS version 22.0. Parametric tests, Chi-square, and Student's t-tests were applied, with a significance level of p0.05). viii Conclusion: Sociodemographic structure, disease duration, comorbidities, lifestyle, and complication profiles of DM patients vary by gender. These findings highlight the importance of personalized approaches in the management of diabetes at the primary care level.