Ege ve Akdeniz kıyı şeridinde doğal olarak kışlayan bombus (bombus terrestris L.) ana arılarında bazı hastalık ve parazitlerinin tanısı enfeksiyon oranlarının saptanması
Diagnosis of bumblebee (bombus terrestris L.) diseases and parasites and determination of infection ratios on the naturally hibernated queens collected from the aegean and the mediternean coastal regions
  1. Tez No: 95511
  2. Yazar: NECDA ELDENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN KAFTANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bombus ansı hastalıklan, Bombus terrestris, Nosema bombi, Apicystis bombi, Crithidia bombi, Locustacarus buchneri, Bomblebee diseases, Bombus terrestris, Nosema bombi, Apicystis bombi, Crithidia bombi, Locustacarus buchneri n
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ EGE VE AKDENİZ KIYI ŞERİDİNDE DOĞAL OLARAK KIŞLAYAN BOMBUS (Bombus terrestris L.) ANA ARILARINDA BAZI HASTALIK VE PARAZİTLERİNİN TANISI VE ENFEKSİYON ORANLARININ SAPTANMASI NECDA ELDENİZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Osman KAFTANOĞLU Yd : 2000, Sayfa : 43 Jüri : Prof. Dr. Osman KAFTANOĞLU Doç. Dr. Ulviye KUMOVA Doç. Dr. Burhan ARKAN Bu çalışmada 1995-1998 yıllan arasında Adana, İçel, Antalya ve Bodrum yörelerinden toplanarak laboratuvara getirilen Bombus {Bombus terrestris L.) ana anlarında hastalık ve parazit taraması yapılmış ve bunların bölgelere göre dağılımı saptanmıştır. Toplam olarak 578 adet B. terrestris ana arısında Nosema bombi, Apicystis bombi, CrithicHa bombi, Locustacarus buchneri, Kutzinia laevis bulaşıklüığı, fungal ve bakteriyel enfeksiyon oranlarının şuası ile % 12.96±2.24, % 6.89±0.85, % 8.99±0.34, % 5.28±2.60, % 28.06±5.92, % 10.12±2.46 ve % 33.81±2.38 olduğu belirlenmiştir. Bodrum' dan toplanan ana anlarda hastalık ve parazitlerin daha yaygın olduğu, Antalya' dan toplanan ana anlarda ise hastalık ve parazit oranlarının daha az olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DIAGNOSIS OF BUMBLEBEE (Bombus terrestris) DISEASES AND PARASITES AND DETERMINATION OF INFECTION RATIOS ON THE NATURALLY HIBERNATED QUEENS COLLECTED FROM THE AEGEAN AND THE MEDITERRANEAN COASTAL REGIONS NECDA ELDENİZ DEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Osman KAFTANO?LU Year : 2000, Pages : 43 Jury : Prof. Dr. Osman KAFTANO?LU Doç. Dr. Ulviye KUMOVA Doç. Dr. Burhan ARKAN The epidemiology of bumblebee {Bombus terrestris L) diseases and parasites were studied on naturally hibernated queens collected from Adana, içel, Antalya and Bodrum regions between 1995 and 1998. Total of 578 gueens were inspected and the infection ratios of Nosema bombi, Apicystis bombi, Crithidia bombi, Locustacarus buchneri, Kutzinia laevis, fungal and bacterial contaminations were found to be 12.96±2.24 %, 6.89±0.85 %, 8.99±0.34 %, 5.28±2.60 %, 28.06±5.92 %, 10. 12±2.46 % and 33.81±2.38 % respectively. The incidence of diseases and parasites was highest in the Bodrum ecotype and lowest in the Antalya ecotype.