Pozantı'da yetiştirilen bazı üzüm çeşitlerinin fenolojileri ile salkım ve tane özelliklerinin saptanması
Determination of phenology, cluster and berry characteristics of some grape grape cultivars grown in Pozantı region
- Tez No: 95510
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH TANGOLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Asma, Üzüm çeşitleri, Adaptasyon, Grapevine, Grape Cultivars, Adaptation n
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
öz YÜKSEK LtS ANS TEZİ POZANTI' DA YETİŞTİRİLEN BAZI ÜZÜM ÇEŞİTLERİNİN FENOLOJİLERİ İLE SALKIM VE TANE ÖZELLİKLERİNİN SAPTANMASI Serdar EYMİRLİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Semih TANGOLAR Yd: 2000, Sayfcu95 Jüri : Prof. Dr. Semih TANGOLAR : Prof. Dr. Fuat ERGENOĞLU Doç.Dr. Sadettin GÜRSÖZ Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ve Pozantı Araştırma Merkezi' de 1999 yıhnda yürütülen bu çalışmada, sofralık çeşitlerden; Ata şansı, Italia, Kayırcık, İskenderiye misketi, Razakı, Tilki kuyruğu, Zevük, Alphonse Lavallee, Hamburg misketi ve Hönüsü, şaraplık çeşitlerden; Chardonnay, Kabarcık, Narince, Semillon Blanc, Alicante Bouchet, Carignane, Horoz karası, Kalecik karası, öküzgözü, Shiraz ve Cabernet Sauvignon, çekirdeksiz çeşitlerden ise; Perlette, Sultani çekirdeksiz, King's Ruby ve Pembe çekirdeksiz üzüm çeşitlerinin fonolojileri ile salkım ve tane özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, çekirdeksiz çeşitlerden; Perlette, King's Ruby, sofralık çeşitlerden Tilki kuyruğu, Zevük, Hönüsü, Alphonse Lavallee ve Kayırcık, şaraplık çeşitlerden ise; öküzgözü, Carignane, Horoz karası, Kabarcık ve Narince çeşitlerinin ümit var çeşitler olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DETERMINATION OF PHENOLOGY, CLUSTER AND BERRY CHARACTERISTICS OF SOME GRAPE CULTIVARS GROWN IN POZANTI REGION Serdar E YMÎRLİ DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Semih TANGOLAR Year: 2000, Pages: 95 Jury : Prof. Dr. Semih TANGOLAR : Prof. Dr. Fuat ERGENO?LU : Doç. Dr. Sadettin GÜRSÖZ This study was conducted in University of Çukurova, Faculty of Agriculture, Department of Horticulture and Pozantı Research Center in 1999. Aim of the study was determination of cluster and berry characteristics with phenology of Ata şansı, Italia, Kayırcık, İskenderiye misketi, Razakı, Tilki kuyruğu, Zevök, Alphonse Lavallee, Hamburg misketi and Hönüsü table cultivars, Chardonnay, Kabarcık, Narince, Semillon Blanc, Alicante Bouchet, Carignane, Horoz karası, Kalecik karası, Öküzgözü, Shiraz and Cabernet Sauvignon wine cultivars and Perlette, Sultani çekirdeksiz, King's Ruby and Pembe çekirdeksiz seedless cultivars. According to results, it was determined that Perlette, King's Ruby from seedless cultivars, Tilki kuyruğu, Zevök, Hönüsü, Alphonse Lavallee and Kayırcık from table cultivars and Öküzgözü, Carignane, Horoz karası, Kabarcık and Narince from wine cultivars were promising cultivars.