Harran ovasında su kaynaklarının optimizasyonu
Optimization of water resources in the plain of Harran
  1. Tez No: 95513
  2. Yazar: VELİ DEĞİRMENCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM TÜLÜCÜ, PROF. DR. CENGİZ OKMAN, YRD. DOÇ. DR. MAHMUT ÇETİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrusal Programlama, Harran Ovası. Arazi ve Su Kaynaklan Planlaması, Üretim Planlaması, Optimization, Linear Programming. Harran plain. Land and Water Resources Planning, Crop Pattern
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
oz DOKTORA TEZİ HARRAN OVASINDA SU KAYNAKLARININ OPTÎMİZASYONU VELİ DEĞİRMENCİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA AN'ABİLİM DALİ Danışman : Prof. Dr. Kazım TÜLÜCÜ Yıl :2000. 135 Jüri : Prof. Dr. Kazım TÜLÜCÜ : Prof. Dr. Cengiz OKMAN : Yrd. Doç. Dr. Mahmut ÇETİN Bu çalışmada, ekonomik, hidrolojik ve agronomik parametreler kullanılarak hazırlanan doğrusal programlama modeli ile arazi ve su kaynaklarının planlaması amaçlanmıştır. Doğrusal programlama modeli, ''Planlama seviyesi“ ve ”İşletme seviyesi" olmak üzere iki seviyeli hazırlanmış ve Harran Ovasına uygulanmıştır. Model ile, kısıtlara bağlı olarak bitki deseni, aylık kullanılan sulama suyu ve ovadan sağlanacak maksimum net gelir belirlenmiştir. Model uygulama sonuçlarına göre. ovanın sulanmasında mevcut kanal suyunun yeterli olmadığı, yeraltısuyu ile drenaj suyuna da ihtiyaç duyulduğu saptanmıştır. Haziran, temmuz ve ağustos avlarında sulama amacıyla kanala verilen su miktarı maksimum düzeye çıkmakta ve aynı zamanda bu aylarda ek su kaynaklarına ihtiyaç duyulduğu anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. THESIS OPTIMIZATION OF WATER RESOURCES IN THE PLAIN OF HARRAN VELİ DE?İRMENCİ DEPARTMENT OF AGRICULTURAL STRUCTURES AND IRRIGATION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCIES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Superviser : Prof. Dr. Kazım TÜLÜCÜ Year : 2000, 135 Jury : Prof. Dr. Kazım TÜLÜCÜ : Prof. Dr. Cengiz OKMAN : Assis.Prof. Dr. Mahmut ÇETİN In this study, it was aimed at planning of land and water resources in the Harran Plain through using linear programming technique by taking into account by hydrological, economical and agricultural parameters. The optimization model built at two levels“Planning”and“Management”was run to determine crop pattern, monthly canal water, groundwater and drainage water amounts. Based on model constraints and outputs, the maximum income for the plain was obtained. As a result, it was determined that canal water was inadequate for irrigation requirement. Groundwater and drainage water resources should be used as additional resources for gaining maximum profit from the plain. Groundwater and drainage water was needed in June, July and August and the water capacity of irrigation canal should be at the maximum level in this months.