Doksorubisin ile oluşturulmuş deneysel kardiyotoksisite üzerine D-karvon'un etkisi
The effect of D-carvone on doxorubicin-induced experimental cardiotoxicity
- Tez No: 955162
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBA EREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: doksorubisin, kardiyotoksisite, D-karvon, oksidatif stres, doxorubicin, cardiotoxicity, D-carvone, oxidative stress
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Doksorubisin, geniş kullanım alanına sahip bir kemoterapötik ajandır; ancak doza bağlı kardiyotoksisite gibi ciddi yan etkileri mevcuttur. D-karvon ise kimyon ve nane gibi bitkilerde bulunan bir monoterpenoid olup antioksidan, anti-inflamatuar ve anti-tümöral özelliklere sahiptir. Çalışmada D-karvon'un doksorubisin kaynaklı kardiyotoksisite üzerindeki etkilerini değerlendirmek amaçlanmıştır. Deneyde 43 Wistar Albino cinsi dişi rat kullanılmış ve hayvanlar kontrol ve tedavi grupları olarak beş gruba ayrılmıştır. Doksorubisin gruplarına 15 mg/kg dozunda doksorubisin intraperitoneal uygulanmış, D-karvon gruplarına ise farklı dozlarda (25 mg/kg ve 50 mg/kg) D-karvon oral gavaj ile verilmiştir. Çalışmanın son günü son enjeksiyonlar yapıldıktan sonra, sakrifikasyon öncesi, tüm ratlara anestezi verildi. Ratlar anestezi etkisindeyken ekokardiyografik değerlendirme uygulandı. Ekokardiyografik değerlendirmenin ardından biyokimyasal analizler için tüm ratlardan intrakardiyak kan örnekleri alındı. Deney sonucunda özellikle troponin-T düzeyleri, malondialdehit, total oksidan seviye ve oksidatif stres indeksi gibi oksidan parametreler açısından D-karvon'un olumlu etkileri saptanmıştır. Histopatolojik incelemelerde, D-karvon'un doksorubisin kaynaklı miyosit hasarını ve hücre içi dejenerasyonu azalttığı gözlemlenmiştir. Ekokardiyografik değerlendirmelerde ise sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu ve fraksiyonel kısalma değerlerinde, doksorubisin uygulanan gruplarda kontrol grubuna kıyasla anlamlı bir azalma tespit edilmiştir. Sonuç olarak, D-karvon'un kardiyoprotektif etkilerinin doz bağımlı olduğunu ve bu etkilerin sınırlı kaldığını, özellikle düşük dozlarda anlamlı fark gözlenmediğini tespit ettik. Bu çalışma, D-karvon'un doksorubisin kaynaklı kardiyotoksisiteye karşı potansiyel bir koruyucu etkisi olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Doxorubicin is a chemotherapeutic agent with a broad spectrum of clinical use; however, it is associated with serious side effects such as dose-dependent cardiotoxicity. This study aimed to evaluate the effects of D-carvone on doxorubicin-induced cardiotoxicity. D-carvone is a monoterpenoid compound found in plants such as caraway and mint, possessing antioxidant, anti-inflammatory, and antitumoral properties. In this experiment, 43 female Wistar Albino rats were used and divided into five groups as control and treatment groups. Rats in the doxorubicin groups received 15 mg/kg of doxorubicin via intraperitoneal injection, while rats in the D-carvone groups were administered D-carvone at different doses (25 mg/kg and 50 mg/kg) by oral gavage. On the final day of the experiment, after the last administrations, all rats were anesthetized before sacrifice. While under anesthesia, echocardiographic assessments were performed on all rats. Following the echocardiography, intracardiac blood samples were collected for biochemical analysis. As a result, D-carvone demonstrated beneficial effects particularly on oxidative parameters such as troponin-T levels, malondialdehyde, total oxidant status, and oxidative stress index. Histopathological evaluations revealed that D-carvone reduced doxorubicin-induced myocyte damage and intracellular degeneration. Echocardiographic assessments showed a significant decrease in left ventricular ejection fraction and fractional shortening values in the doxorubicin-treated groups compared to the control group. In conclusion, the cardioprotective effects of D-carvone appear to be dose-dependent and limited in extent, with no significant improvement observed at lower doses. This study suggests that D-carvone may have potential protective effects against doxorubicin-induced cardiotoxicity.