Redo kardiyak cerrahilerde postoperatif bilirubin düzeylerinin prognostik önemi: Retrospektif gözlemsel çalışma
Prognostic significance of postoperative bilirubin levels in redo cardiac surgery: A retrospective observational study
- Tez No: 955187
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDEM ERİNÇ SİLİSTRELİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Redo cerrahi, Hiperbilirubinemi, Periferik kanülasyon, Redo surgery, Hyperbilirubinemia, Peripheral cannulation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Redo Kardiyak Cerrahilerde Postoperatif Bilirubin Düzeylerinin Prognostik Önemi: Retrospektif Gözlemsel Çalışma Dr. Onur Barış Dayanır Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi, Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı, İnciraltı/İzmir Danışman Öğretim Üyesi: Prof. Dr. Erdem Erinç Silistreli Yazışma Adresi: [email protected] Amaç Bilirubin düzeyleri, sistemik inflamatuar yanıt, karaciğer mikrosirkülasyon bozukluğu ve hemoliz gibi etkenlerin yansıması olarak postoperatif sürecin önemli bir göstergesi olabilir. Bu çalışmanın amacı da redo kardiyak cerrahi geçiren hastalarda postoperatif bilirubin düzeylerinin seyri ve mortalite üzerindeki prognostik değerini incelemektir. Gereç ve Yöntem 2014–2023 yılları arasında periferik kanülasyon ile redo kardiyak cerrahi uygulanan 165 hasta retrospektif olarak incelendi. Hiperbilirubinemi, total bilirubin ≥1.2 mg/dL ve direkt bilirubin ≥0.2 mg/dL olarak tanımlandı. 24., 48. ve 72. saatlerdeki bilirubin düzeyleri, mortalite ve diğer klinik verilerle ilişkilendirildi. Ek olarak primer cerrahi geçiren hastalar kontrol grubu olarak karşılaştırıldı. ROC analizi, Kaplan-Meier sağkalım eğrileri ve lojistik regresyon gibi ileri istatistiksel yöntemler kullanıldı. Bulgular Redo cerrahi grubunda hiperbilirubinemi insidansı %82.1 olarak saptandı. 72. saat direkt bilirubin düzeyi, redo grubunda mortaliteyi en iyi öngören parametre olarak belirlendi (AUC = 0.695, p = 0.005). Hiperbilirubinemi gelişen hastalarda transfüzyon miktarları ve mortalite oranı anlamlı düzeyde daha yüksekti (p < 0.01). Primer grupta ise bu ilişki daha zayıftı. Sonuç Redo kardiyak cerrahilerde postoperatif bilirubin düzeyleri, özellikle geç dönemde, mortaliteyle anlamlı ilişki göstermektedir. Bilirubin düzeyleri bu hasta grubunda yalnızca bir biyobelirteç değil, aynı zamanda klinik yönlendirme aracı olarak değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Prognostic Value of Postoperative Bilirubin Levels in Redo Cardiac Surgeries: A Retrospective Observational Study Dr. Onur Barış Dayanır Department of Cardiovascular Surgery, Dokuz Eylül University Hospital, Inciralti/Izmir, Türkiye Supervising Faculty Member: Prof. Dr. Erdem Erinç Silistreli Correspondence: [email protected] Objective This study aimed to investigate the course and prognostic significance of postoperative bilirubin levels in patients undergoing redo cardiac surgery. Bilirubin levels may reflect systemic inflammatory response, hepatic microcirculatory disturbances, and hemolysis, serving as important indicators of the postoperative course. Materials and Methods A total of 165 patients who underwent redo cardiac surgery with peripheral cannulation between 2014 and 2023 were retrospectively analyzed. Hyperbilirubinemia was defined as total bilirubin ≥1.2 mg/dL and direct bilirubin ≥0.2 mg/dL. Bilirubin levels measured at 24, 48, and 72 hours postoperatively were evaluated in relation to mortality and clinical outcomes. Patients who underwent primary cardiac surgery were included as a control group. Advanced statistical methods including ROC analysis, Kaplan-Meier survival curves, and logistic regression were utilized. Results The incidence of hyperbilirubinemia in the redo surgery group was found to be 82.1%. The 72-hour direct bilirubin level was identified as the best predictor of mortality in the redo group (AUC = 0.695, p = 0.005). Patients who developed hyperbilirubinemia had significantly higher transfusion volumes and mortality rates (p < 0.01). This association was weaker in the primary surgery group. Conclusion Postoperative bilirubin levels, particularly in the late period, are significantly associated with mortality in redo cardiac surgeries. These levels should be considered not only as biochemical markers but also as prognostic indicators guiding clinical management in this patient group.