Klasik ve Hellenistik Dönem Antik Yunan Uygarlığı'nda çocuk eğitimi
Children's education in Ancient Greek Civilization during the Classical and Hellenistic Periods
- Tez No: 955209
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ SEVMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Antik Yunan, Klasik Dönem, Hellenistik Dönem, Gymnasion, Agoge, Filozof, Ancient Greece, Classical Period, Hellenistic Period, Gymnasion, Agoge, Philosopher
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 252
Özet
Antik Yunan Uygarlığı'nda çocuk eğitimi, Klasik ve Hellenistik Dönemler de farklılaşan siyasi, toplumsal ve kültürel yapıların etkisiyle biçimlenmiştir. Klasik Dönem'de (MÖ. 5.–4. Yüzyıl), eğitim daha çok devletin ideolojik ve siyasi beklentilerine hizmet ederken, Hellenistik Dönem'de (MÖ. 4.–1. Yüzyıl), bireysel gelişime ve entelektüel üretime odaklanan bir yapıya dönüşmüştür. Atina'da eğitim; demokrasi, özgür yurttaşlık ve felsefi düşüncenin gelişimi için düzenlenmiş, Müzik, Retorik ve Beden eğitimiyle desteklenmiştir. Çocuklar Grammatistes, Kitharistes ve Paidotribes eşliğinde çok yönlü bir formasyon almıştır. Sparta ise eğitimi, askerî güç ve kolektif disiplin temelli olarak kurgulamış, erkekler kadar kadınlara da fiziksel eğitim vererek toplumun askeri karakterini güçlendirmiştir. Hellenistik Dönem'de ise eğitim, Büyük İskender'in fetihleriyle birlikte Yunan Kültürü'nün geniş coğrafyalara yayılması sonucu daha bireyci ve bilimsel temellere dayanan bir içeriğe bürünmüştür. Platon'un Akademisi ve Aristoteles'in Lykeion'u gibi kurumsallaşmış yapılar Felsefe, Mantık, Doğa bilimleri ve edebiyatın merkezleri haline gelmiştir. Kadın eğitimi sınırlı olmakla birlikte aristokrat sınıflarda nispeten daha erişilebilir hale gelmiştir. Sonuç olarak, Klasik Dönem eğitim anlayışı kolektif yurttaşlık görevlerine odaklanırken, Hellenistik Dönem'de bireyin entelektüel donanımı ön plana çıkmıştır. Bu değişim, Yunan Dünyası'nın politik dönüşümleri kadar kültürel etkileşimlerinin de bir yansımasıdır.
Özet (Çeviri)
Child education in Ancient Greece underwent significant transformations between the Classical (5th–4th century BCE) and Hellenistic (4th–1st century BCE) periods, shaped by evolving political, social, and cultural structures. While education in the Classical era primarily served the ideological and civic needs of the state, the Hellenistic period saw a shift toward individual intellectual development and broader cultural engagement. In Athens, education was designed to promote democratic citizenship, critical thinking, and philosophical inquiry. Boys received a well-rounded education through instructors such as the Grammatistes (literacy), Kitharistes (music), and Paidotribes (physical education). In contrast, Sparta's education system was military-oriented, emphasizing physical strength, endurance, and communal discipline. Both boys and girls underwent physical training to reinforce the city-state's martial values. During the Hellenistic period, the expansion of Greek culture under Alexander the Great's conquests led to the diversification and institutionalization of education. Philosophical schools such as Plato's Academy and Aristotle's Lyceum became centers of intellectual activity, emphasizing logic, science, literature, and rhetoric. Although still limited, female education became more accessible, especially among the aristocracy, with some women gaining prominence as philosophers and intellectuals. In conclusion, Classical Greek education prioritized collective civic responsibility, while the Hellenistic approach promoted individual intellectual cultivation. This pedagogical evolution reflects not only political transformations but also the intercultural exchanges that defined the Hellenistic world.