Maya endüstrisinde prosesin çeşitli aşamalarındaki korozyon
The Corrosion mechanisma at the different steps of yeast industry
  1. Tez No: 95522
  2. Yazar: MERİH ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİRGÜL YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Korozyon potansiyeli, yüzey aktif madde, Corrosion potential, Surface active material n
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ MAYA ENDÜSTRİSİNDE PROSESİN ÇEŞİTLİ AŞAMALARINDAKİ KOROZYON MERİH ŞAHİN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman : Doç.Dr. Birgül YAZICI Yıl: 2000 Sayfa:52 Jüri : Prof. Dr.Mehmet ERBİL : Yrd.Doç.Dr.A.Bahar YILMAZ Bu çalışmada, hammaddesi organik bir yapıya sahip olan maya çözeltisinin, paslanmaz çelik metal üzerindeki korozif etkileri araştınlmıştır.Mayamn bir yüzey aktif madde olup olmadığı tespit edilmiştir. Günümüze kadar korozif etkisi bulunmadığı düşünüldüğünden maya endüstrisinde, fermentasyon süresince korozif etkiyi kaldırabilmek için herhengi bir önlem alınmamıştır.Bu amaçla, fermentasyondaki korozyon olup olmadığı; kütle kayıpları, korozyon potansiyelleri (Ecor), değişik akımlardaki davranış ile korozyon hızı ve niteliği belirlenmiştir. Ayrıca proses suyunun korozyon davranışıda aynı yöntemlerle takip edilmiş ve fermentasyon süresi ile karşılaştırılacak olursa gözardı edilebilecek kadar az olması sebebiyle sadece örnek teşkil etmiştir.Deneyler sonucunda, mayanın azımsanamaya- cak düzeyde korozif olduğu ve asidik ortamda üreme ile birlikte korozif etkininde devam ettiği gözlenmiştir. Çalışma fermentasyonun tüm aşamaları sırasında korozyon davranışını incelemeye yönelik olduğu için başlangıçtan bitiş saatine kadar korozif etki ölçülmüş ve kıyaslanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS THE CORROSION MECHANISM AT THE DIFFERENT STEPS OF YEAST INDUSTRY MERİH ŞAHİN ÇUKUROVA UNIVERSITY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES CHEMISTRY DEPARTMENT ADVISER : Doç. Dr. Birgül YAZICI Year: 2000 Page:52 Jüri : Prof. Dr.Mehmet ERBİL : Yrd.Doç.Dr.A.Bahar YILMAZ In this study, the effect of the yeast solution on stainless steel has been studied in terms of corrosion. Yeast is the microbiological structure that we tried to find out if it is a surface active material. Up to now, the fermentations and yeast production has not been studied in terms of corrosion as it is a bacteria which is considered to have no corrosive ability. As a result of our studies with current- potential diagrams (Ecor) and weight loss%, we are able to tell that there is an evident corrosion which we were able to calculate the rate also. With the same methods, the process water is analysed for understanding its corrosion behaviour. The results are similar with both solutions but the process water's effect is negligible as the contact time is much more smaller (with the yeast its minimum 8 hours). The study aims to follow the corrosion at each step of the fermentation. Therefore, we have made the tests every hour to see the difference from the beginning till the end of fermentation.