Expert system development for gearbox design
Dişli kutusu tasarımı için uzman sistem geliştirme
- Tez No: 95521
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECDET GEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uzman Sistemler, Dişli Kutusu Dişli Kutusu Tasarımı, Düz Dişli, Uzman Sistem ile Tasanm II, Expert Systems, Gearbox, Gearbox Design, Spur Gears, Design with Expert System
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZÎ DİŞLİ KUTUSU TASARIMI İÇİN UZMAN SİSTEM GELİŞTİRME MEHMET MURAT BAYSAL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Doç. Dr. Necdet GEREN Yıl: 2000, Sayfa: 152 Jüri : Doç. Dr. Necdet GEREN : Doç. Dr. Melih BAYRAMOĞLU : Yrd.Doç. Dr. Funda YILDIRIM Uzman sistemlerin, 1980'lerin başlarından itibaren ticari kullanıma girmesiyle, büyük bir atılım yapmıştır. Günümüzde, uzman sistemler, iş dünyası, bilim, mühendislik, imalat, tıbbi teşhis, kimya vb gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Başlıca kullanıcıları Makine Mühendisleri olan uzman sistemler, endüstride kalite kontrol, imalat personeline yardım, hassas ayar araçları ve tasarım gibi alanlarda çabucak kullanım alam bulmuştur. Dişli kutusu tasarımı, iyi tasarım kararlan ve birçok parametreye bağlı tasarım hesaplamalarını gerektirmektedir. Bir çok avantajları bulunan uzman sistemlerin kullanılması ile, dişli tasannu kolaylıkla ve kısa zamanda yapılabilmektedir. Böylece, günümüz rekabet şartlannda insan gücü ve işgünü kaybım azaltarak, önemli bir avantaj sağlanmaktadır. Bu nedenlerden dolayı bu çalışmada dişli kutusu tasannu gerçekleştiren bir uzman sistem geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS EXPERT SYSTEM DEVELOPMENT FOR GEARBOX DESIGN MEHMET MURAT BAYSAL DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof.Dr. Necdet GEREN Year: 2000, Pages: 152 Jury : Assoc. Prof. Dr. Necdet GEREN : Assoc. Prof. Dr Melih BAYRAMO?LU : Assist. Prof. Dr. Funda YILDIRIM Expert systems have experienced tremendous growth and popularity since their commercial introduction in the early 1980's. Today, expert systems are used in business, science, engineering, manufacturing, medical diagnosing, chemical, and many other fields. Mechanical engineers, the major users of expert systems, are finding rapid application in industry for such tasks as analysis of quality control data, assisting manufacturing personnel to safely operate machinery and accurately tune instruments. The design of gearbox requires good design decisions and design calculations, which are often interrelated with the various parameters. By using an expert system, which has various advantages, gearbox design will take less time and be easier. It will provide an important advantage in today's competition conditions since it decreases human power and workday waste as well as cost. Hence an expert system has been developed for gear box design in this study.