Geçmişten günümüze gerçek sayılar ve Cumhuriyet Dönemi matematik dersi öğretim programlarındaki yeri
Real numbers from past to present and their place in the mathematics curricula during the Republican Era in Turkey
  1. Tez No: 955271
  2. Yazar: AYŞENUR TÜRKAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Gerçek sayılar, Matematik dersi öğretim programları, Ekolojik model, Didaktik Dönüşüm Teorisi, Tarihsel analiz, Real numbers, Mathematics Curricula, Ecological model, Theory of Didactic Transposition, Historical analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırmada, gerçek sayı kavramının tarihsel gelişimi ile Cumhuriyet Dönemi boyunca yayımlanan ortaokul ve lise matematik dersi öğretim programlarında nasıl ele alındığını sistematik biçimde incelenmiştir. Araştırmanın amacı, kavramın program metinlerindeki temsillerini, kavramsal yapı içindeki konumunu ve zaman içindeki dönüşümünü ortaya koymaktır. Kuramsal çerçevede Didaktik Dönüşüm Teorisi başta olmak üzere, öğretimsel aktarımı açıklayan çoklu yaklaşımlar kullanılmış; kazanımlar sezgisel, işlemsel ve formal düzeylerde sınıflandırılmıştır. Ayrıca kavramın diğer yapılarla ilişkisini göstermek amacıyla kavramsal ekolojiye dayalı diyagramlar ve tarihsel gelişimi yansıtan zaman çizelgeleri oluşturulmuştur. Bulgular, gerçek sayıların uzun süre işlemsel düzeyde ele alındığını, sezgisel ve formal temsillere ise dönemsel olarak yer verildiğini göstermektedir. Son yıllarda kavram daha merkezi bir konuma taşınmaya çalışılsa da çoğunlukla araçsal işlevde kaldığı gözlemlenmiştir. 2024 programı ise çok boyutlu temsil ve kavramsal derinlik açısından bir kırılma noktasıdır. Bu yönüyle çalışma, gerçek sayıların öğretimsel tarihine ilişkin bütüncül bir çerçeve sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the historical development of the concept of real numbers and its treatment in Turkish middle and high school mathematics curricula during the Republican era. It aims to uncover how the concept is represented, positioned within the conceptual structure, and transformed over time. Grounded in the Theory of Didactic Transposition and supported by multiple theoretical perspectives, the study classifies learning outcomes into intuitive, operational, and formal levels, analyzing their evolution across programs. Conceptual ecology-based diagrams and historical timelines were also used to reflect the concept's broader mathematical connections and temporal trajectory. Findings reveal that real numbers were long approached at an operational level, with limited yet periodic attention to intuitive and formal representations. Although recent curricula attempt to centralize the concept, it often remains instrumental. The 2024 curriculum, however, marks a critical shift, presenting real numbers as a core and multidimensional construct. The study thus provides a comprehensive lens on the pedagogical evolution of this foundational concept.