Sosyal ağ bağımlılığı ve FoMo (Gelişmeleri kaçırma korkusu) ilişkisi: Yozgat Bozok Üniversitesi öğrencileri arasında bir alan araştırması
Relationship between social networking addiction and FoMo (Fear of missing out): A field research among Yozgat Bozok University students
  1. Tez No: 955273
  2. Yazar: ŞAHİN TUĞRUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT ÇAKIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Gelişmeleri kaçırma korkusu, Sosyal ağlar, Sosyal medya, Sosyal medya platformları, Fear of missing out, Social networks, Social media, social mediaplatforms
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo Televizyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, sosyal ağ bağımlılığı ile gelişmeleri kaçırma korkusu (FoMO) arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Yozgat Bozok Üniversitesi öğrencileri üzerinde yapılan nicel analizler ile sosyal medya kullanım alışkanlıklarının psikososyal etkileri araştırılmıştır. Çalışmanın temel problemi, sosyal ağ kullanım alışkanlıkları ile psikolojik etkiler arasındaki etkileşim mekanizmasını ortaya koymaktır. Araştırmada nicel yöntem benimsenmiş olup veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. Ölçüm araçları olarak Przybylski'nin FoMO ölçeği ve Karaca, Yıldırım ve Kulaksız'ın Sosyal Ağ Bağımlılığı Ölçeği tercih edilmiştir. 610 üniversite öğrencisinden elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiş, betimsel istatistikler, korelasyon ve regresyon analizleri yardımıyla sosyal ağ bağımlılığı ile FoMO arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, FoMO ile sosyal ağ bağımlılığı arasında güçlü bir pozitif ilişki olduğunu göstermektedir. FoMO düzeyi arttıkça sosyal ağ kullanım süresi ve bağımlılık seviyesinde önemli bir artış gözlenmiştir. Özellikle sağlık bilimleri öğrencileri, diğer fakültelere kıyasla daha yüksek sosyal ağ bağımlılığı ve FoMO seviyelerine sahiptir. Ayrıca, kadın katılımcıların sosyal ağlarda daha fazla vakit geçirdiği belirlenirken, sosyal ağ bağımlılığının ve FoMO'nun üniversite öğrencileri üzerindeki psikolojik ve sosyal etkileri olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationship between social network addiction and Fear of Missing Out (FoMO). Quantitative analyses conducted on students at Yozgat Bozok University explore the psychosocial effects of social media usage habits. The main problem of the study is to reveal the interaction mechanism between social network usage habits and psychological effects. A quantitative research method was adopted, and survey techniques were used as the data collection tool. Measurement instruments included Przybylski's FoMO Scale and the Social Network Addiction Scale developed by Karaca, Yıldırım, and Kulaksız. Data obtained from 610 university students were analyzed using the SPSS software, and descriptive statistics, correlation, and regression analyses were conducted to assess the relationship between social media addiction and FoMO. The research findings indicate a strong positive relationship between FoMO and social network addiction. As FoMO levels increase, the duration of social network usage and addiction levels show a significant rise. Particularly, students in health sciences faculties exhibit higher levels of social network addiction and FoMO compared to other faculties. Additionally, female participants have been found to spend more time on social networks, while the psychological and social effects of social network addiction and FoMO on university students have become evident