Auteur kuram ve Erden Kıral sineması
Auteur theory and the cinema of Erden Kıral
  1. Tez No: 955274
  2. Yazar: HATİCE FİLİZ KARAHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNEM EVREN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Auteur, Türk Sineması, Erden Kıral, Auteur, Turkısh Cinema, Erden Kıral
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Sinema ilk başta sadece bir eğlence aracı olarak görülürken, zamanla sanat ve iletişim biçimi olarak kabul gördü. Bu değişimle birlikte, filmlerin gerçek yaratıcısı sorusu önem kazandı. Bu soruya yanıt arayan önemli yaklaşımlardan biri auteur kuramıdır. Kuramın temeli Alexandre Astruc'un“kamera-kalem”fikriyle atıldı; Fransız Yeni Dalga yönetmenleri Bazin ve Truffaut'nun katkılarıyla şekillendi. Andrew Sarris 1960'larda bu yaklaşımı sistematik bir kuram haline getirdi ve auteur yönetmenin üç temel özelliğini belirledi. Peter Wollen ise ortaya koyduğu çalışmalar ile kurama yapısalcı bir yorum kattı. Bu çalışmada, yönetmen Erden Kıral'ın uzun metraj filmleri auteur kuram ışığında incelenmektedir. Bu bağlamda çalışma; Kanal, Bereketli Topraklar Üzerinde, Hakkâri'de Bir Mevsim, Ayna, Dilan, Av Zamanı, Mavi Sürgün, Avcı, Yolda, Vicdan, Yük ve Gece filmleri ile sınırlandırılmıştır. Kıral'ın filmlerindeki temalar, anlatı yapısı ve metaforlar üzerinden kendine özgü bir sinema dili geliştirip geliştirmediği ve auteur olarak tanımlanıp tanımlanamayacağı araştırılmaktadır. İncelemede Sarris ve Wollen'ın auteur kurama ilişkin görüşleri ve çözümleme modelleri temel alınmış ve Kıral'ın filmlerinde tekrar eden tematik örüntülerin ve motiflerin bulunduğu, yönetmenin kendine özgü biçimsel bir üslup benimsediği tespit edilmiştir. Çalışmada Erden Kıral'ın bu yönleriyle auteur bir yönetmen olarak nitelendirilebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
While cinema was initially seen merely as a form of entertainment, over time it came to be recognized as a form of art and communication. With this shift, the question of who the true creator of a film is gained significance. One of the key approaches that seeks to answer this question is the auteur theory. The foundations of the theory were laid by Alexandre Astruc's concept of the“camera-stylo”(camera-pen), and it was shaped by the contributions of French New Wave filmmakers such as André Bazin and François Truffaut. In the 1960s, Andrew Sarris systematized this approach into a coherent theory and identified three essential features of the auteur director. Peter Wollen later contributed a structuralist interpretation to the theory through his work. This study examines the feature-length films of director Erden Kıral through the lens of auteur theory. In this context, the analysis is limited to the films Kanal, Bereketli Topraklar Üzerinde, Hakkâri'de Bir Mevsim, Ayna, Dilan, Av Zamanı, Mavi Sürgün, Avcı, Yolda, Vicdan, Yük and Gece The research explores whether Kıral has developed a unique cinematic language through themes, narrative structure, and metaphors in his films, and whether he can be considered an auteur. The study is based on the perspectives and analytical models of Sarris and Wollen concerning auteur theory. It identifies recurring thematic patterns and motifs in Kıral's films, along with his adoption of a distinctive formal style. Based on these aspects, the study concludes that Erden Kıral can be regarded as an auteur director.