Genomic changes in newly synthesized amphiploids of Aegilops and Triticum
Yeni sentezlenmiş Triticum ve Aegilops amphiploidlerinde genom değişimi
  1. Tez No: 95531
  2. Yazar: HAKAN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MOSHE FELDMAN, PROF.DR. İBRAHİM GENÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Genomun değişimi, Amphiploid, Triticum, Aegilops. n, Genomic changes, Amphiploid, Triticum. Aegilops. %£ YÜKSEKÖ?RETİM KURULU DOKÜMANTASYON MERKEZİ
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
oz DOKTORA TEZİ YENİ SENTEZLENMİŞ TRİTİCUM VE AEGILOPS AMPHİPLOİDLERİNDE GENOM DEĞİŞİMİ Hakan ÖZKAN TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ Danışman: Prof. Dr. İbrahim GENÇ Prof. Dr. Moshe FELDMAN Yıl: 2000, Sayfall 8 Jüri: Prof. Dr. İbrahim GENÇ Jüri: Prof. Dr. Moshe FELDMAN Jüri: Prof. Dr. Ekrem KÜN Jüri: Prof. Dr. Rüştü HATİPOĞLU Jüri: Prof. Dr. Selim ÇETİNER Poliploidi, bitkilerin ve bazi eukaryotiplerin evriminde çok önemli bir rol oynamaktadır. Yeni oluşmuş bir ampbiploidin ortama başarılı bir şekilde adapte olabilmesi için önceden gerekli olan. genomlar arasındaki ahenkin uygunluğudur, yani genomlar arasındaki aktivitelerin kordinasyonu ve sitogenetik davranışlarıdır. Poliploidilerin oluşmasına öncülük eden bu olayı daha iyi anlamak için, Aegilops ve Triticum türleri kullanılarak elde edilen, farklı poliploid düzeylerindeki amphiploidlerde ve Fi bitkilerinde kromozoma özel veya genoma özel DNA dizilimlerinin değişimi incelenmiştir. Aşağıda sıralanan ana bulgular elde edilmiştir: (1) Yeni sentezlenen Triticıım ve Aegilops amphiploidlerinde, kromozoma özel DNA dizilimi ile genoma özel DNA dizilimin hızlı bir şekilde kaybolması genel bir fenomendir; (2) Genoma özel DNA dizilirmnin hızlı bir şekilde kaybolmasi Fi melez bitkilerinde başlar ve ikinci veya üçüncü amphiploid generasyonunda tamamlanır: (3) Kromozoma özel DNA diziliminin hızlı bir şekilde kaybolması ise ilk amphiploid generasyonunda başlar ve ikinci veya üçüncü amphiploid generasyonunda tamamlanır. (4) DNA ciizilirni kaybolmaya hızlı bir şekilde doğal amphiploidlerde başlar; (5) Tohum tutma yüzdesi ile kromozoma özel DNA dizilimi ve genoma özel bilinen DNA dizilimi arasında doğrusal bir ilişki vardır. Buna ilave olarak, hücrede multivalent oram ile hem kromozoma özel DNA dizilimi ve genoma özel DNA dizilimi arasında, hem de tohum tutma yüzdesi arasında ters bir ilişki vardır. Sonuçlarımız açık olarak gosteriyorki: hızlı ve tesadüfi olmayan DNA diziliminin kaybolması, bir allopoliploid çekirdeği içersinde bulunan farklı iki veya daha fazla genomun ayni zamanda sahip oldukları fonksiyonların ahenkli oluşmasina neden olan gerekli bir düzenlemedir. Bundan dolayi, bunun gibi DNA dizilimlerinin kaybolması homoeolog kromozomlar arasındaki farklılaşmayı artırabilmektedir; böylece poliploid buğdayın“sitolojik diploidization”sağlanmasını kolaylaşürmaktadir. Bu değişimler, yeni oluşmuş bir allopohploidin yeni bir tür olarak oluşmasına katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D THESIS GENOMIC CHANGES IN NEWLY SYNTHESIZED AMPHIPLOIDS OF AEGILOPS AND TRITICUM Hakan OZKAN DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Advisers: Prof. Dr. İbrahim GENÇ Prof. Dr. Moshe FELDMAN Year: 2000, Page, 118 Jury: Prof. Dr. Ibrahim GENÇ Jury: Prof. Dr. Moshe FELDMAN Jury: Prof. Dr. Ekrem KÜN Jury. Prof. Dr. Rüştü HATÎPO?LU Jury: Prof. Dr. Selim ÇETİNER Polyploidy has played a very important role in the evolution of higher plants and other eukaryotes. A prerequisite for the successful establishment of newly formed amphiploid is the attainment of harmonious coexistence between the constituent genomes, i.e., coordination in activity and cytological behavior. To better understand the events that accompany polyploid formation, we studied changes in several chromosome-specific sequences (CSSs) and genome- specific sequences (GSSs) in newly formed Fi and amphiploids of different ploidy levels in Aegilops and Thticiim. The following main findings were obtained: (1) Rapid elimination of CSSs and GSSs in newly synthesized amphiploids of Aegilops and Triricum is a general phenomenon; (2) Rapid elimination of GSSs starts already in Fi and is completed in the second or third amphiploid generations; (3) Rapid elimination of CSSs starts in the first amphiploid generation and is completed in second or third generations: (4) Sequence elimination starts earlier and is more rapid in amphiploids whose genome constitution is analogous to natural polyploids (“Natural”) compared to amphiploids that do not occur in nature (non-Natural); (5) There are linear relationships between percentage of seed fertility and elimination of CSSs and GSSs. In addition, there is negative relationship between the frequency of multivalents per cell and (i) the percentage of elimination of CSSs and GSSs and (ii) the percentage of seed setting. Our results imply that sequence elimination, being rapid and non-random, is an essential adjustment for bringing about harmonious coexistence functioning of the two or more different genomes within the nucleus of an allopolyploid. Therefore, such elimination may have increased the differentiation of homoeologous chromosomes thereby facilitating the cytological diploidization of polyploid wheat. These changes contributed to the suscessful establishment of newly formed allopolyploids as new species.