Adana Ceyhan depremi kuvvetli yer hareketlerinin kaya kütlesi davranışlarındaki etkisi
The Effect of strong ground motion of Adana-Ceyhan earthquake on the behaviour of rocks
  1. Tez No: 95539
  2. Yazar: DİCLE BARÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALTAY ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kaya, Sismik, Deprem ve Tersiyer, Rock, Seismic, Earthquake and Tertiary. II Li
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ADANA-CEYHAN DEPREMİ KUVVETLİ YER HAREKETLERİNİN KAYA KÜTLESİ DAVRANIŞLAMNDAKİ ETKİSİ Dicle BARÇ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI Danışman : Yrd.Doç.Dr. Altay ACAR Yıl: 2000, Sayfa:54 Jüri : Prof.Dr.Aziz ERTUNÇ Yrd.Doç.Dr. Altay ACAR Yrd.Doç.Dr.Sedat TÜRKMEN Bu araştırmada 1998 Adana depreminin kaya yamaç ve şevlerine olan etkisi sunulmaktadır. Genelde ince taneli zeminlerde (>%35 silt ve kil) ve iri taneli kumlarda (>%65 kum) yapısal hasarın oluşmasına yer hareketinde gözlenen amplifikasyon neden olmuştur. 100'den fazla yamaç hareketi 10,000 km2'lik bir alanda meydana gelmiştir. Bunlar daha çok kaya düşmeleri ve kaya akmalarıdır. Depremin oluşturduğu yamaç hareketleri ile Tersiyer birimleri arasında sıkı bir ilişki vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE EFFECT OF STRONG GROUND MOTION OF ADANA- CEYHAN EARTHQUAKE ON THE BEHAVIOUR OF ROCKS Dicle BARÇ DEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor Jury Assis.Prof.Dr.Altay ACAR Year : 2000, Pages: 54 Prof.Dr.Aziz ERTUNÇ Assis.Prof.Dr. Altay ACAR Assis.Prof.Dr.Sedat TÜRKMEN Observations on the effects of the 1998 Adana earthquake on structures and the stability of rock slopes are presented. The most severe structural damage occurs in areas underlain by fine grained alluvium (>35 % silt and clay) or coarse soils (>65 % sand) in the Çukurova area. It is concluded that the structural damage is due to amplification of the larger period motion together with consequent increased duration of shaking on the alluvial soils. More than 100 landslides over an area of 10,000 km2 are observed as being generated by the earthquake, rock falls and rock flows. There is a strong correlation between earthquake-induced landslides and Tertiary units.