Bazı lantanit oksit (Ho2O3) (Yb2 O3) (Dy2 O3) (Nd2 O3 ) katkılı Bi₂O₃ kompozit malzeme sentezi ve fiziksel özelliklerinin araştırılması
Investigation of synthesis and physical properties of some lanthanide oxid (ho2o3) (yb2o3 (dy2o3) and (Bi₂O₃) doped Bi₂O₃ composite materials
- Tez No: 955386
- Danışmanlar: PROF. DR. BUKET SAATÇİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Stokiyometrik Oranlar, Endotermik ve Ekzotermik Tepe, Faz geçişi, İyonik iletkenlik, Arrhenius analizleri, Aktivasyon enerjisi, Tane büyüklüğü ve sınırı. ktır, Stoichiometric ratios, endothermic and exothermic peaks, phase transitions, ionic conductivity, Arrhenius analysis, activation energy, grain size and boundary
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Katıhal Fiziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 233
Özet
Çalışmada saf Bi₂O₃ tozları, atmosferik koşullarda katıhâl yöntemiyle nadir toprak oksitleriyle katkılandırılmış ve belirlenen stokiyometriye göre hazırlanmıştır. Toz ve palet formundaki numunelerin yapısal karakterizasyonu X-ışını Kırınımı (XRD) ile incelenmiştir. XRD desenleri incelendiğinde, yalnızca A1 (%20katkılı), Nano-(Bi2O3)80 (Ho2O3)5 (Dy2O3)5 (Yb2O3)5 (Nb2O3)5, A2(%35 katkılı) Nano(Bi2O3)65 (Ho2O3)10 (Dy2O3)10 (Yb2O3)10 (Nb2O3)5 ve B2 (%40 katkılı) Nano-(Bi2O3)60 (Ho2O3)10 (Dy2O3)10 (Yb2O3)10 (Nb2O3)10 Numunelerin kübik δ fazında stabilize olduğu belirlenmiş, diğerlerinde ise α, γ ve β fazlarına ait küçük pikler gözlenerek karışık faz oluşumu tespit edilmiştir.Arrhenius analizleri, katkı oranındaki artışın iletkenlik üzerinde belirgin bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Özellikle B1 numunesi, 1,68 eV aktivasyon enerjisi ile 750 °C'de maksimum iletkenlik sergilemiştir. Termal analizlerde DTA eğrilerinde herhangi bir endotermik veya ekzotermik tepe görülmemiştir FE-SEM görüntüleri, tane boyutlarının yüzeyde homojen dağılmadığını ve katkı miktarı arttıkça tane sınırlarının belirginleştiğini göstermiştir. EDAX analizleri ise elementlerin stokiyometriyle uyumlu olduğunu ve kirletici bulunmadığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In the study, pure Bi₂O₃ powders were doped with rare earth oxides by the solid state method under atmospheric conditions and prepared according to the determined stoichiometry. The structural characterization of the samples in powder and pellet form was investigated by X-ray diffraction (XRD). XRD patterns revealed that only samples A1 (20% doped), Nano-(Bi2O3)80 (Ho2O3)5 (Dy2O3)5 (Yb2O3)5 (Nb2O3)5. A2 (35% doped) Nano-(Bi2O3)65 (Ho2O3)10 (Dy2O3)10 (Yb2O3)10 (Nb2O3)5. B2 (40% doped) Nano-(Bi2O3)60 (Ho2O3)10 (Dy2O3)10(Yb2O3)10 (Nb2O3)10 were stabilized in the cubic δ phase. In the other samples, small peaks belonging to the α, γ, and β phases were observed, indicating mixed phase formation. Arrhenius Analyses showed that increasing the doping ratio had a significant effect on conductivity. Specimen B1, in particular, exhibited maximum conductivity at 750 °C with an activation energy of 1.68 eV. Thermal analyses revealed no endothermic or exothermic peaks in the DTA curves. FE-SEM images showed that grain sizes were not homogeneously distributed on the surface, and grain boundaries became more distinct as the doping amount increased. EDAX analyses revealed that the elements were consistent with the stoichiometry and that no contaminants were present.