Çocuk nörolojisi penceresinden konuşma bozuklukları olan çocukların klinik ve etiyolojik açıdan değerlendirilmesi
Clinical and etiological evaluation of children with speech disorders from the perspective of child's neurology
- Tez No: 955397
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL KILIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Antinöbet tedavi, EEG, genetik, konuşma bozuklukları, regresyon, Antiseizure medication, EEG, genetic, regression, speech disorders
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Dil, insan iletişiminin özgün bir yoludur ve konuşma ise onun motor ifadesidir. Araştırmalara göre, gelişimsel disfazili çocukların %6-94'ünde nokturnal interiktal epileptiform aktivitelerin (İEA) olduğu saptanmaktadır. Çalışmamızda, konuşma bozuklukları olan çocuklardaki risk faktörlerini, elektroensefalografi (EEG) ve nörogörüntüleme bulgularını ve genetik değerlendirmeyi araştırmayı hedefledik. Bu retrospektif çalışma, İstanbul Medipol Üniversitesi Hastanesi çocuk nöroloji polikliniğimize konuşma bozukluklarıyla başvuran 414 çocuğu içermektedir. Çalışmamızda, 414 çocuktan %66,7'sinin (n=276) erkek ve %33,3'ünün (n=138) kız olduğu belirlendi. Ortanca yaş 39 aydı (28-54). Perinatal faktörlerden; prematürite ve düşük doğum ağırlığı (%19), yenidoğan yoğun bakım yatış öyküsü (%17,4) ve sarılığın (%16,3) önemli oranlarda bulunduğu tespit edildi. Konuşma bozuklukları açısından pozitif aile öyküsü çocukların %25'inde ve akraba evliliği ailelerin %17,4'ünde saptandı. EEG değerlendirmesi yapılan çocukların %20'sinde İEA'ler olduğu saptandı ve bunların çoğunun multifokal (%41,7) ve fokal (%35) olduğu belirlendi. İEA'ye sahip olan çocukların %25'inde epilepsi mevcuttu. Beyin MRG yapılan çocukların %30'unda anormallik olduğu ve genetik analiz yapılanların ise yaklaşık yarısında mutasyonların saptandığı belirlendi. Takipte, antinöbet tedavi başlanmış olanların üçte birinin konuşmasında düzelme olduğu ifade edildi. Çocuklarda konuşma bozukluklarını değerlendirirken nokturnal EEG'nin yeri önemlidir. Antinöbet tedavinin dil ve konuşma üzerindeki etkisi ise tartışmalıdır.
Özet (Çeviri)
Language is the unique way of human communication and speech is its motor presentation. Previous studies documented that %6-94 of the developmental dysphasic children have nocturnal interictal epileptiform activities (IEA). We aimed to evaluate the risk factors, electroencephalography (EEG) and neuroimaging findings and genetic analysis of speech disordered children. This retrospective study includes 414 children with speech disorders referred to our pediatric neurology outpatient clinic in Istanbul Medipol University Hospital. Of the 414 patients, %66,7 (n=276) were male and %33,3 (n=138) were female. The median age was 39 months (28-54). It was determined that a significant amount of perinatal risk factors; such as prematurity and low birth weight (%19), a history of neonatal intensive care unit stay (%17,4) and jaundice (%16,3) were found. Family history of speech problems were found in %25 of the children and %17,4 of the families had consanguinity. EEG recordings showed that %20 of the children had IEA and most of them were multifocal (%41,7) and focal (%35). Epilepsy was common (%25) among the children with IEA's. About %30 of the children underwent a brain MRI were documented to have an abnormality and almost %50 of the genetically analyzed children had mutations. A third of the children medicated by antiseizure drugs were later stated to have improved speech. Nocturnal EEG recordings must be evaluated in speech disordered children. It is argued whether antiseizure medications may cause improvement of a child's language and speech.