Tiroid gland fonksiyonu ile safra taşı oluşumu arasındaki korelasyon
  1. Tez No: 955396
  2. Yazar: UĞUR MENGENECİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AZAD GAZİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kolelitiazis, Koledokolitiazis, Tiroid Bezi, Hipotiroidizm, Hipertiroidizm, Cholelithiasis, Choledocholithiasis, Thyroid Gland, Hypothyroidism, Hyperthyroidism
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, safra taşı oluşan hastalarda tiroid bezi fonksiyonunun değerlendirilmesi ve tiroid bezi fonksiyonu ile safra taşı oluşumu arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, hastane tabanlı ve tanımlayıcı kesitsel tasarıma sahip bu araştırma, Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda 1 Ocak 2018 ve 31 Aralık 2020 tarihleri arasında kolelitiazis ve/veya koledokolitiazis tanısı alan 18 yaş ve üzeri hastalar ile yürütülmüştür. Hastaların demografik özellikleri ve sT3, sT4 ve TSH düzeyleri kayıt edilmiştir. Hastaların laboratuvar parametrelerine göre klinik durumları ötiroidi, hipotiroidi ve hipertiroidi olarak tanımlanmıştır. Hastaların klinik durumlarına göre demografik özellikleri karşılaştırılmıştır. Bulgular: Toplam 193 hasta analize alınmış, 104'ü (%53,9) kadın, 89'u (%46,1) erkek iken, yaş ortalaması 44,5±14,6 yıl olarak bulunmuştur. Hastaların 149'u (%77,2) ötirod, 29'u (%15,0) hipotiroid ve 15'i (%7,8) hipertiroid olarak değerlendirilmiştir. Hasta kliniği ile cinsiyet arasında bir ilişki saptanmamıştır. Buna karşın, istatistiksel olarak anlamlı şekilde, ötiroid hastaların %69,1'i 40 yaş ve üzerinde, hipotiroidi hastalarının %55,2'si 40 yaş altında ve hipertiroidi hastalarının ise 66,7'si 40 yaş ve üzerindedir (p=0,001). Sonuç: Hipotiroidili genç hastalar ile hipertiroidili ileri yaş hastalarda kolelitiazis ve koledokolitiazis gelişme riski göz önünde bulundurularak hastalar yönetilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the thyroid gland function in patients with gallstones and to investigate the relationship between thyroid gland function and gallstone formation. Materials and Methods: This single-center, hospital-based and descriptive cross-sectional study was conducted with adults patients who were diagnosed with cholelithiasis and/or choledocholithiasis in Balıkesir University Faculty of Medicine Hospital, Department of General Surgery between January 1, 2018 and December 31, 2020. Demographics and fT3, fT4 and TSH levels of the patients were recorded. Due to the laboratory parameters of the patients, the clinical statuses were defined as euthyroidism, hypothyroidism and hyperthyroidism. Demographics of the patients were compared according to their clinical status. Results: A total of 193 patients were included in the analysis, 104 (53.9%) were women and 89 (46.1%) men, with a mean age of 44.5±14.6 years. Of the patients, 149 (77.2%) were euthyroid, 29 (15.0%) were hypothyroid, and 15 (7.8%) were hyperthyroid. No association was found between patient clinic and gender. On the other hand, 69.1% of euthyroid patients were 40 years and older, 55.2% of hypothyroid patients were under 40 years of age, and 66.7% of hyperthyroid patients were 40 years or older (p=0.001). Conclusion: Young patients with hypothyroidism and elderly patients with hyperthyroidism should be managed considering the risk of developing cholelithiasis and choledocholithiasis.