Rüzgar enerji santrallerinin bal verimi düzeyi üzerine etkilerinin ampirik olarak belirlenmesi
Empirical determination of the impact of wind energy plants on honey production levels
  1. Tez No: 955531
  2. Yazar: MEHMET SELİM YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULBAKİ BİLGİÇ, PROF. DR. ADEM AKSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Arıcılık, Enerji, Bal, Rüzgâr Enerji Santralleri (RES), Muamele Etkileri, Türkiye, Beeking, energy, honey, Wind Energy Plants (WEP), treatment effects, Türkiye
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Ege Bölgesi'nde faaliyet gösteren arıcılık işletmelerinin bal verimi ve bal üretiminden elde ettikleri gelir üzerinde rüzgâr enerjisi santrallerinin etkisini ampirik olarak incelemektir. Bu doğrultuda, RES bulunmayan bölgelerdeki olası verim ve gelir düzeyleri ile RES bulunan bölgelerdeki değişim karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Yöntem: Bu çalışma, Türkiye'nin Ege Bölgesi'nde yer alan altı ilde toplam 300 arıcıyla gerçekleştirilen anket verilerine dayanarak, rüzgâr enerji santrallerinin bal verimi üzerindeki etkilerini analiz etmektedir. Her ilden, hem RES bölgelerinden hem de RES dışı bölgelerden 25'er arıcı seçilmiştir. Analizde, RES bölgelerinde arıcılık yapmanın bal verimi üzerindeki etkisini ölçmek amacıyla bir muamele etkisi modeli uygulanmıştır. Bu amaçla, Gaussian muamele etkisi modeli de dahil olmak üzere çeşitli istatistiksel yöntemlerden yararlanılmış; ayrıca t-testleri ve ANOVA analizleriyle arıcıların konum tercihlerine bağlı bal verimi farklılıkları test edilmiştir. Ek olarak, bağımsız değişkenler ile bal verimi arasındaki ilişkiler incelenmiş ve modelde konum seçiminin etkilerini açıklamak üzere kapsamlı bir açıklayıcı değişken setine yer verilmiştir. Bulgular: Çalışmada, rüzgâr enerjisi santrali alanlarında faaliyet gösteren arıcıların, daha yüksek ortalama bal verimi ve daha yüksek gelir elde ettiklerini ortaya koymaktadır. Rüzgâr çiftliği bölgelerinde faaliyet gösteren arıcılar kovan başına ortalama 15,83 kg bal üretirken, bu bölgelerin dışında kalan arıcıların üretimi kovan başına ortalama 14,47 kg ile sınırlı kalmaktadır. Ayrıca elde edilen bulgular sonucunda orta yaşlı ve genç arıcıların, yaşlı arıcılara kıyasla daha yüksek bal verimi elde ettikleri belirlenmiştir. Arıcılığı atadan veya başkalarından öğrenenlerin, kurslarla öğrenenlere kıyasla daha fazla bal verimi elde ettikleri tespit edilmiştir. İşlemlerini kaydeden arıcıların, kayıt tutmayanlara göre; göçebe arıcıların, yerleşik arıcılara göre; balın yanında ek arı ürünleri üretenlerin, üretmeyenlere göre; arıcılık faaliyetleri için kredi kullananların, kullanmayanlara göre; arıcılığı ana geçim kaynağı olarak görenlerin, diğer arıcılara göre; alternatif arı ırklarına sahip olanların, olmayanlara göre daha yüksek bal verimi elde ettikleri tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışma bulguları, RES bölgelerinde arıcılık faaliyetlerinin bal verimi üzerinde olumsuz bir etki yaratmadığını, aksine kovan başı bal veriminin istatistiksel olarak anlamlı biçimde arttığını ortaya koymuştur. Bu durum, RES'lerin yüksek rakım ve zengin flora çeşitliliğine sahip alanlarda konumlanmasına bağlı çevresel avantajlarla ilişkilendirilmektedir. RES bölgelerinde arıcılığın sürdürülebilirliği açısından herhangi bir kısıtlamaya gerek olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte, rüzgar türbinlerinin bal arıları ve diğer tozlayıcı türler üzerindeki ekolojik ve üretimsel etkilerinin, yerel ekosistemler bağlamında daha ayrıntılı biçimde araştırılması gerektiği vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to empirically examine the impact of wind energy plants (WEPs) on honey yield and income from honey production among beekeeping enterprises operating in the Aegean Region of Turkey. In this context, potential yield and income levels in areas without WEPs were compared with the changes observed in areas where WEPs are present. Method: This study analyzes the effects of wind energy plants on honey yield based on survey data collected from 300 beekeepers across six provinces in Turkey's Aegean Region. In each province, 25 beekeepers were selected from WEP zones and 25 from non-WEP zones. To measure the impact of conducting beekeeping in WEF areas on honey yield, a treatment effects model was employed. Various statistical methods, including the Gaussian treatment effects model, were utilized. Additionally, t-tests and ANOVA were conducted to examine yield differences based on location preferences. The analysis also explored the relationships between honey yield and several independent variables, incorporating a comprehensive set of explanatory variables to evaluate the effect of location choice on productivity outcomes. Findings: The study reveals that beekeepers operating in wind energy farm areas achieve higher average honey yields and greater income levels. While beekeepers located within wind farm zones produce an average of 15.83 kg of honey per hive, those outside these areas are limited to an average yield of 14.47 kg per hive. Additionally, the findings indicate that middle-aged and young beekeepers obtain higher honey yields compared to their older counterparts. It has also been determined that individuals who learned beekeeping from ancestors or other experienced practitioners achieve higher yields than those who acquired their knowledge through formal training programs. Beekeepers who maintain operational records produce more honey than those who do not. Likewise, migratory beekeepers outperform stationary ones; producers of additional bee products alongside honey report higher yields than those engaged solely in honey production; beekeepers who utilize credit achieve greater productivity than those who do not; individuals who consider beekeeping as their primary source of livelihood generate more honey than those for whom it is a secondary activity; and those who keep alternative bee breeds outperform those who do not in terms of honey yield. Results: The findings of the study reveal that beekeeping activities in WEP regions do not have a negative impact on honey yield; on the contrary, honey yield per hive has significantly increased in a statistically meaningful way. This outcome is associated with the environmental advantages of WEP areas, which are typically located at high altitudes and in regions rich in floral diversity. It is concluded that there is no need for any restrictions on the sustainability of beekeeping in these regions. However, it is emphasized that the ecological and productive impacts of wind turbines on honey bees and other pollinator species should be investigated in more detail within the context of local ecosystems.