Egzersiz bağımlılığı sosyal görünüş ve yaşam doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between exercise addiction, social appearance and life satisfaction
  1. Tez No: 955538
  2. Yazar: ŞAHİN ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURHAN FISTIKCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz bağımlılığı, sosyal görünüş kaygısı, yaşam doyumu, davranışsal bağımlılık, beden imajı, Exercise addiction, social appearance anxiety, life satisfaction, behavioral addiction, body image
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bağımlılık Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Toplumda değişen dinamikler bireysel olarak insanların yaşam biçimlerini etkileyebilmektedir. Özellikle modern yaşamda bireyler fiziksel olarak nasıl göründüklerini önemli bulmaktadırlar. Egzersiz davranışları sergilenirken bireylerin motivasyonları, bu davranışların psikolojik yönü ve davranışın işlevsellikten uzaklaşarak bağımlılığa dönüşmesi sonucunda bireylerin yaşam kalitesine ve psikolojik sağlıklarına etkisi oldukça dikkat çekici bir konu olmaktadır. Bu bağlamda araştırmanın amacı, düzenli olarak egzersiz yapan bireylerde egzersiz bağımlılığı ile sosyal görünüş kaygısı ve yaşam doyumu arasındaki ilişkileri demografik değişkenler bağlamında incelemektir. Araştırma kapsamında İstanbul ilinde yaşayan ve düzenli olarak egzersiz yapan 393 yetişkin bireyden elde edilen veriler kullanılmıştır. Nicel araştırma yönteminin benimsendiği çalışmada, ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Egzersiz Bağımlılığı Ölçeği (EBÖ), Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği (SGKÖ) ve Yetişkin Yaşam Doyumu Ölçeği (YYDÖ) veri toplama aracı olarak kullanılmış olup veri setinde bulgulara erişmek adına t-testi, ANOVA ve Pearson korelasyon analizleri uygulanmıştır. Elde edilen bulgular, egzersiz bağımlılığı ile sosyal görünüş kaygısı arasında pozitif yönde; egzersiz bağımlılığı ile yaşam doyumu arasında ise genel olarak pozitif ancak düşük düzeyde anlamlı ilişkiler olduğunu göstermiştir. Sosyal görünüş kaygısı ile yaşam doyumu arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca, erkek bireylerin egzersiz bağımlılığı düzeylerinin kadınlara göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu ve sosyal görünüş kaygısı ile cinsiyet değişkeni arasında istatiksel olarak anlamlı bir farkın olmadığı saptanmıştır. Sonuç olarak, egzersiz davranışının psikolojik dinamiklerinin, bireyin sosyal görünüş kaygısı ve yaşam doyumu üzerinde etkili ve değişkenlerin birbiriyle çok yönlü ilişkiler içinde olduğu görülmüştür. Bu doğrultuda, beden algısı, sosyal beklentiler ve sağlıklı yaşam pratikleri arasındaki dengeye dikkat çeken önleyici uygulamaların artırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Changing dynamics in society can affect the lifestyles of individual people. Especially in modern life, individuals find it important how they look physically. The motivations of individuals while exhibiting exercise behaviors, the psychological aspect of these behaviors and the effect of the behavior on the quality of life and psychological health of individuals as a result of the transformation of the behavior into addiction by moving away from functionality is a very remarkable issue. In this context, the aim of this study is to examine the relationships between exercise addiction, social appearance anxiety and life satisfaction in the context of demographic variables in individuals who exercise regularly. Within the scope of the study, data obtained from 393 adult individuals living in Istanbul and exercising regularly were used. In the study where quantitative research method was adopted, relational survey model was used. Exercise Addiction Scale (EIS), Social Appearance Anxiety Scale (SAAS) and Adult Satisfaction with Life Scale (ASLS) were used as data collection tools and t-test, ANOVA and Pearson correlation analyses were applied to reach the findings in the data set. The findings showed that there were positive correlations between exercise addiction and social appearance anxiety and generally positive but low level significant correlations between exercise addiction and life satisfaction. A significant negative relationship was found between social appearance anxiety and life satisfaction. In addition, it was found that exercise addiction levels of male individuals were significantly higher than female individuals and there was no statistically significant difference between social appearance anxiety and gender variable. As a result, it was observed that the psychological dynamics of exercise behavior are effective on the individual's social appearance anxiety and life satisfaction and that the variables have multidirectional relationships with each other. Accordingly, it is recommended to increase preventive practices that draw attention to the balance between body perception, social expectations and healthy life practices.