Bazı endemik achillea ve hypericum türlerinin kültüre alınma olanakları
The Possibilities that domesticated of some endemic achillea and hypericum species
- Tez No: 95559
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİHA KIRICI, PROF. DR. MENŞURE ÖZGÜVEN, YRD. DOÇ. DR. NECATTİN TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Endemik, Kültüre Alma, Achillea, Hypericum, Endemic, Domestications, Achillea, Hypericum II DMtÜMApttSVON
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ BAZI ENDEMİK ACHILLEA ve HYPERICUM TÜRLERİNİN KÜLTÜRE ALİNMA OLANAKLARI MEMETINAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. SALİHA KIRICI Yıl: 2000, Sayfa: 57 Jüri: PROF. DR. SALİHA KIRICI PROF. DR. MENŞURE ÖZGÜVEN YRD. DOÇ. DR. NECATTİN TÜRKMEN Aralık 1998- Aralık 1999 yetiştirme sezonunda Adana ekolojik koşullarında yürütülen bu çalışmada, Bölgede endemik olan Achillea monocephala Boiss., & Bal. (Adana- Pozantı), Achillea cappadocica Hausskn. & Bornm. ve Hypericum crenalatıım Boiss., Diagn.(Niğde, Çamardı- Ulukışla- Demirkazık Dağı) bitkilerini kültüre alma olanakları araştırılmıştır. Deneme Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Araştırma Alanında kurulmuştur. Çalışmada, yüksek yerlerden toplanan Achillea cappadocica Hausskn. & Bornm. bitkilerinin iyi bir gelişme göstermediği, Hypericum crenalatıım Boiss., Diagn. tohumlarının çimlenmediği, Achillea monocephala Boiss., & Bal.'nın ise bölgeye uyum sağladığı saptanmıştır. Ortama uyum sağlayan Achillea monocephala bitkilerinde; bitki boyu, dal sayısı, çiçek (kapitula) sayısı ve çiçek boyutları, yaprak sayısı ve boyutları, taze herba verimi, kuru herba verimi, kuru yaprak verimi, uçucu yağ oranı ve verimi gibi özellikler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS THE POSSIBILITIES THAT DOMESTICATED of SOME ENDEMIC ACHILLEA and HYPERICUM SPECIES MEMET INAN DEPARTMENT OF FILD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: PROF. DR. SALÎHA KIRICI Year: 2000, Pages: 57 Jury: PROF. DR. SALİHA KIRICI PROF. DR. MENŞURE ÖZGÜVEN YRD. DOÇ. DR. NECATTIN TÜRKMEN This study was conducted possibilities that domesticated Achillea monocephala Boiss., & Bal.(Adana- Pozantı), Achillea cappadocica Hausskn. & Bornm. and Hypericum crenalatum Boiss., Diagn. (Niğde- Çamardı- Demirkazık Dağı) which are endemic plants for this region, under Adana ecological conditions during December 1998- 1999. It was carried out at experiment area of Field Crops Department of Çukurova University, Agriculture Faculty. In this study, it was determined that Achillea cappadocica Hausskn. & Bornm., plants which collected from high altitudes did not show a good development, Hypericum crenalatum Boiss., Diagn. seeds were not germinated, otherwise Achillea monocephala Boiss., & Bal., was adepted to the region. Plant high, number of branches, number of flowers (capitulum) and dimensions of flower, number of leaves and dimensions of leaves, fresh herba yield, dry herba yield, dry leaf yield, essential oil and essential oil yield charecters were examined in well- adepted Achillea monocephala plants.