Düzlemsel eğri eksenli ve değişken kesitli tabakalı kompozit çubukların düzlem içi ve düzleme dik serbest titreşiminin sayısal analizi
In-plane and out-of-plane free vibration analysis of layered composite curved beams with variable cross-section
- Tez No: 95560
- Danışmanlar: PROF. DR. VEBİL YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kompozit Çubuk, Serbest Titreşim, Doğal Frekans, Taşıma Matrisi, Composite Beams, Free Vibration, Natural Frequencies, Transfer Matrix. n
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
öz DOKTORA TEZİ DÜZLEMSEL EGRI EKSENLİ VE DEĞİŞKEN KESİTLİ TABAKALI KOMPOZİT ÇUBUKLARIN DÜZLEM İÇİ VE DÜZLEME DİK SERBEST TİTREŞİMİNİN SAYISAL ANALİZİ NILGUNINCE ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof.Dr. Vebil YILDIRIM Yıl: 2000, Sayfa: 175 Jüri : Prof.Dr. Vebü YILDIRIM : Doç.Dr. Naki TÜTÜNCÜ : Doç.Dr. M.Kemal APALAK Bu çalışmada tabakalı kompozit düzlemsel eğri eksenli çubuklarm düzlem içi ve düzleme dik serbest titreşim analizi taşıma matrisi yöntemi ile teorik olarak hesaplanmıştır. Formülasyonda eksenel ve kayma şekil değiştirmeleri ile dönme ataleti etkileri gözönüne alınmıştır. Çubuk kesitinin çubuk boyunca değişken olması (lineer, parabolik ve üssel) hali de göz önüne alınarak, ilk üç boyutsuz serbest titreşim frekansı, grafikler halinde, dizayn amacı ile sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS IN-PLANE AND OUT-OF-PLANE FREE VIBRATION ANALYSIS OF LAYERED COMPOSITE CURVED BEAMS WITH VARIABLE CROSS-SECTION NELGUNINCE DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr. Vebil YILDIRIM Year: 2000, Pages: 175 Jury : Prof.Dr. Vebil YILDIRIM : Doç.Dr. Naki TÜTÜNCÜ : Doç.Dr. M.Kemal APALAK In this study, in-plane and out-of-plane free vibration frequencies of laminated planar curved beams are calculated theoretically. The effects of the shear deformation, the axial deformation and the rotary inertia are included in the formulation. The first three nondimensional free vibration frequencies with variable cross-section (linear, parabolic and exponential) are presented by graphs with the aim of design.