Gediz kömüründen doğrudan katalitik hidrojenasyon ile jet yakıtı eldesi
Jet fuel production via direct catalytichydroliquefaction of Gediz coal
- Tez No: 95568
- Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY ERBATUR, PROF. DR. SEMİH ESER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Jet Yakıtların Isıl Kararlılığı, Thermal Stability of Jet Fuels n
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ GEDİZ KÖMÜRÜNDEN DOĞRUDAN KATALİTİK HIDROJENAS YON ELE JET YAKITI ELDESI PERVANE GAFAROVA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman: Prof.Dr.Oktay Erbatur Yıl: 2000, Sayfa: 83 Jüri : Prof.Dr.Oktay Erbatur Prof.Dr.Mesut Anıl Doç.Dr.Birgül YAZICI Yüksek kükürtlü (%7,5) altbitümlü Gediz kömürü, tek basamaklı katalitik doğrudan hidro sıvılaştırmaya tabi tutulmuştur. Sıvılaştırma deneyleri hidrojen gazı, katalizör olarak amonyumheptamolibdat ve çözücülü ya da çözücüsüz ortamda gerçekleştirilmiştir. Sıvılaştırma ürünleri oil, asfalten ve preasfalten kesimlerine ayrıldıktan sonra, oil kesimi damıtılarak 135-244°C sıcaklık arahğmdaki kesim ham jet yakıtı olarak ayrılmıştır. Oil kesimlerinin ve bunların jet yakıtı alt kesimlerinin analizleri ve ısıl kararlılık testleri, Gediz kömürü gibi yüksek kükürt içerikli kömürlerin yüksek ısıl kararlılığa sahip jet yakıtı üretimi için çok uygun olacağını göstermiştir. Kömür türevi ham jet yakıtı kesimi ve bunun hidrodesülfürize olmuş hallerinin kimyasal bileşimleri, petrol kökenli hidrodesülfürize edilmiş jet yakıtının bileşimi ile kıyaslanmıştır. Petrol kökenli jet yakıtında ağırlıklı olarak düz zincirli ve göreli olarak düşük molekül ağırlıklı alkanlar ve daha düşük miktarda hidroaromatikler, alisiklikler ve alkil aromatikler bulunurken, kömür türevi ham jet yakıtında ağırlıklı olarak alkil substitue benzen, fenol ve naftalinler ile göreli olarak daha az miktarda kısmen hidrojenlenmiş aromatikler (örnek: tetralin ve türevleri), düz ve dallanmış alkanlann varlığı saptanmıştır. Yüksek kükürtlü kömürlere iki aşamalı katalitik hidro sıvılaştırmanın uygulanması ile yüksek nitelikte ve makul yüksekliklerde verimli jet yakıtlarının üretilebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS JET FUEL PRODUCTION VIA DIRECT CATALYTiCHYDROLlQUEFACTION OF GEDİZ COAL PERVANE GAFAROVA DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUTE OF NATURALAND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: ProfJDr.Qktay Erbatur Year:2000, Pages:83 Jury : Prof.Dr.Oktay Erbatur Prof.Dr.Mesut Anil Doç.Dr.Birgül YAZICI Gediz sub-bituminuous having a high sulphur content (%7,5) has been subjected to one- step direct catalytic hydro liquefaction. Liquefaction experiments were conducted by using hydrogen gas, amonyumheptamolibdate as catalyst and either with or without some solvents. Following separating the liquefaction products into oil, asphalten and preasphaltene, the oil fractions were distilled and the products boiling between 135-244°C were recovered as raw jet fuel. Analysis of oil fractions and of jet fuel sub-fractions and thermal stability tests have shown that a high sulphur coal like Gediz coal was very suitable for production of jet fuel with high thermal stability. The chemical compositions of the coal derived raw jet fuel and its hydrodesulfurized form were compared with the composition of a hydrodesulfurized petroleum-derived jet fuel. İt was determined that in petroleum-derived jet fuel, the main constituents were straight-chain and low molecular weight alkanes whereas in coal-derived raw jet fuel, the main constituents were alkyl substituted benzene, phenol and naphthalene derivatives and to a lesser degree partially hydrogenated aromatics (e.g. tetralin and derivatives) and straight- chain and branched alkanes. İt was concluted that by applying two-staged catalytic direct hydroliquefaction to high-sulfur coals, it would be possible to produce high-quality jet fuels with reasonably high convertion yields.