Kahramanmaraş yöresinde kasaplık piliç barınaklarının yapısal yönden durumlarının incelenmesi ve uygun barınak tiplerinin geliştirilmesi
Structural situation and development possibilities of broiler house in family enterprises in Kahramanmaras province
- Tez No: 95567
- Danışmanlar: PROF. DR. YILDIRIM KUMOVA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kasaplık Piliç, Barınaklarda Çevre Denetimi, Barınak Planlaması
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Araştırmada Kahramanmaraş ilinin Akdeniz iklim koşullarının etkin olduğu kesimlerinde kurulacak kasaplık piliç üretim sistemlerinde kullanılacak barınak tiplerinin planlama ve projeleme kriterlerinin irdelenmesi amaçlanmış; barınakların yapımında kullanılacak malzemeler incelenmiş, ilk yatırım giderleri düşük olan teknik ve yetiştiricilik yönünden kritik olan dönemlerde istemleri karşılayabilecek alternatif planlar ortaya konulmuştur. Çalışmada, öncelikle Kahramanmaraş ilinde mevcut olan kasaplık piliç işletmelerindeki barınakların çevresel, yapısal ve işletme içindeki konumlan anket yapılarak saptanmıştır. Barınak proj elemede etkili olan iklim parametreleri ve ortaya çıkma olasılıkları kavramı içinde analiz edilmiştir. Barınak içinde uygun çevre koşullarının oluşmasını sağlayacak ısı ve nem dengeleri, yıl içindeki kritik yetiştirme dönemleri de göz önüne alınarak 10.000 kapasiteli bir kasaplık piliç barınağında araştırılmıştır. Bu projede seçilen yetiştirme tekniği ve barınak kapasitesi göz önüne alınarak barınağı oluşturan yapı elemanları, yapı malzemeleri ve kombinasyonlarıyla 18 farklı alternatif barınak tipi geliştirilmiştir. Yapılan analiz sonucunda, barınak maliyeti yönünden Tip- 17 (çatı örtü malzemesi kiremit, çatı eğim açısı 19°, çatıda 5 cm'lik polistren köpüğü yalıtımlı, pencere alanı %10 ve duvarlar 20 cm'lik briket) alternatifi en düşük ilk yatırım gideriyle inşa edilebileceği belirlenmiştir. Barınaklarda çatı maliyeti toplam maliyetin %60'ını oluşturmakta; Bu maliyetlerin % 12- 13 'ünü çatı örtü malzemesi, %1 0-11 'ini çatı yalıtım malzemesi, %77-81'ini de ahşap kafes kiriş giderleri oluşturmaktadır. Çatı maliyetinin büyük bir kısmını kafes kiriş yapımında ahşap yerine çelik profil kullanımı maliyeti %33 oranında düşürmektedir. Tip- 17 barınak projesinin ekonomik analizi yapılmış 25 yıllık üretim süresi dikkate alınarak iç karlılık oranının %35 olması durumunda, sermayenin geri dönüş süresi 2.88 yıl olduğu saptanmış, bu koşullarda kurulacak bir işletmenin uygulamaya konulabilir olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The planning of a broiler house in Kahramanmaraş province depends on the preference of growing systems, environmental climate, chicken age depends inside temperature and relative humidity, ventilation system, structure elements, and the construction materials availability. This study was conducted to analyse possible problems occurring during the growing periods in the year in the selected broiler houses, and bring to recommend potential solutions to these problems. A survey was used to determine the existing situation, regarding, rearing systems, environmental conditions, structural plans and managerial positions of broiler houses owned by broiler enterprises. In addition, the climatic parameters, which are effective in designing of broiler houses, were analysed. In order to provide adequate environmental conditions for a broiler house, heat and humidity balances were studied, and a broiler house with 10.000 broiler capacity was projected. In this project, considering the growing technique and the capacity of broiler house, changing the structural elements, construction materials, and their compositions developed eighteen different types of broiler houses. It was determined from the result of economic analysis that the type- 17 (with tiles as roof covering, 19° of roof angle, 5 cm thickness of roof insulation polystyrene foam, 10 % for window area, and 20 cm thickness of briquette wall) might provide the type with the lowest costs. Roof cost of broiler houses consisted of 60 % of total costs. For all of the types of broiler houses, the total cost of roof consisted of 12-13 % for covering material, 11-12 % for insulation material, and 77-81 % for wood cage. Substituting wood cage, which takes a majority part of roof, costs, with steal material made the cost of roof decreased by one-third. The economic analyses for the type- 17 project showed that 25 years of utility period with 35 % internal profitability ratio before financing the investment, the return period for the invested capital was 2.88 years; and the project was feasibly to apply.Keywords : Broiler, Environmental Controls in Broiler House, Broiler House Planning