Toplum kökenli pnömoni hastalarında risk belirteçlerinin, CURB-65 skor sisteminin yaş parametresinin analizi: Kesitsel, retrospektif, prognostik değerlilik çalışması
Analysis of risk predictors and age parameter of CURB-65 scoring system in patients with community-acquired pneumonia: A cross-sectional, retrospective, prognostic accuracy study
  1. Tez No: 955683
  2. Yazar: FERHAT ONAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALP ŞENER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Toplum kökenli pnömoni, CURB-65, yaş, mortalite, risk, prognoz, acil servis, Community-acquired pneumonia, CURB-65, age, mortality, risk, prognosis, emergency department
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Toplum kökenli pnömoni (TKP) olgularında acil serviste prognozun tayini amacıyla CURB-65 ve Pnömoni Ciddiyet İndeksi gibi çeşitli risk değerlendirme ve skorlama sistemleri geliştirilmiştir. Acil servise başvuran TKP vakalarında artan yaş ortalamasının yatış oranlarında artışa neden olduğu bu nedenle sıklıkla kullanılan CURB-65 sistemindeki yaş değişkeninin revize edilmesi gerektiği tartışılmaktadır. Buradan hareketle, çalışmamızda CURB-65 içeriğindeki yaş değişkenini yukarı yönlü revize etmeyi ve bu şekilde CURB-65'in mortalite öngörüsü için prognostik değerliliğini arttırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Retrospektif, kesitsel ve tek merkezli olarak planlanan çalışmamıza, 01.01.2020 ile 31.12.2024 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Acil Servisine başvuran 18 yaş ve üstü toplum kökenli pnömoni vakaları dahil edildi. CURB-65 skoru ve bu skorun farklı yaş kesme değerleri ile oluşturulmuş versiyonları 30 günlük mortalite riski açısından“Receiver Operating Characteristic (ROC)”analizi ile karşılaştırıldı. Bu analiz sonucunda özgüllük, duyarlılık, negatif prediktif değer, pozitif prediktif değer gibi prognostik değerlilik istatistikleri ortaya koyuldu. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 653 hastada erkek oranı %59(n=385), yaş ortalaması 71,215,3 yıl ve 30.gün mortalite oranı %16,8 olarak saptandı. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde KBY, KKY, son 90 gün 2 yatış, sistolik kan basıncı, solunum sayısı, Glasgow koma skoru, kilo kaybı, nötrofil, pH, pCO2 ve plevral effüzyon bağımsız mortalite belirteçleri olarak saptandı. CURB-65 ve yaş parametresi revize edilmiş alternatiflerinin ROC analizinde AUC değerleri 0,770-0,775 aralığında birbirine yakın bulundu. Bu değerlerin arasında istatistiksel olarak farklılık saptanmamıştır. Ancak CURB-70 için 2 ve 3 kesme değerlerinde duyarlılıkta önemli bir değişiklik olmadan özgüllüğün kısmen arttığı gözlendi (3 kesme değeri için %39,2 vs %46,2). Sonuç: Bu çalışmanın bulguları, ışığında yaş parametresi güncellenmiş CURB65 modellerinin, benzer duyarlılıkla birlikte daha yüksek özgüllük sunduğu gözlendi. Ancak umut vadetmekle beraber bu yöntemi kuvvetle önermemiz burada mümkün görünmemektedir. Prospektif ve daha geniş serilerle daha güvenli ve daha kuvvetli öneriler yapılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Various risk assessment and scoring systems, such as CURB-65 and the Pneumonia Severity Index (PSI), have been developed to determine prognosis in emergency department (ED) cases of community-acquired pneumonia (CAP). It has been discussed that the increasing average age of CAP cases presenting to the ED leads to higher hospitalization rates, suggesting the need to revise the age variable within the commonly used CURB-65 scoring system. Based on this, our study aims to upwardly revise the age variable in the CURB-65 score and thereby enhance its prognostic value in predicting mortality. Materials and Methods: This retrospective, cross-sectional, single-center study included patients aged 18 years and older who presented to the Emergency Department of Ankara Bilkent City Hospital with a diagnosis of community-acquired pneumonia between January 1, 2020, and December 31, 2024. The standard CURB-65 score and its alternative versions with different age cut-off values were compared using Receiver Operating Characteristic (ROC) analysis to assess 30-day mortality risk. From this analysis, prognostic performance metrics such as specificity, sensitivity, negative predictive value, and positive predictive value were calculated. Results: Among the 653 patients included in the study, 59% were male, the mean age was 71.2±15.3 years, and the 30-day mortality rate was determined to be 16.8%. In the multivariate logistic regression analysis, chronic kidney disease (CKD), congestive heart failure (CHF), ≥2 hospitalizations in the last 90 days, systolic blood pressure, respiratory rate, Glasgow Coma Scale score, weight loss, neutrophil count, pH, pCO₂, and pleural effusion were identified as independent predictors of mortality. The Area Under the Curve (AUC) values of CURB-65 and its modified versions with revised age parameters were found to be similar, ranging between 0,770 and 0,775, with no statistically significant differences between them. However, in CURB-70, it was observed that specificity moderately increased at cut-off points 2 and 3 without a notable decrease in sensitivity (for the cut-off score of 3: 39,2% vs. 46,2%). Conclusion: The findings of this study suggest that CURB-65 models with an updated age parameter offer higher specificity while maintaining similar sensitivity. Although promising, this revised approach cannot yet be strongly recommended. More robust and reliable recommendations may be made with prospective studies involving larger patient populations.