Hatay ili değişik üretim merkezlerindeki zeytinliklerin verimlilik durumları, fenolojik, morfolojik ve pomolojik özellikleri ile beslenme durumları üzerinde araştırmalar
A Research on the yield status, phenological, morphological and pomological properties and nutritional status of olive orchards in different production centers in Hatay
- Tez No: 95570
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER GEZEREL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Olive, Variety properties, Nutritional status, Carbohydrate levels II
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
öz DOKTORA TEZİ HATAY ILI DEĞİŞİK ÜRETİM MERKEZLERİNDEKİ ZEYTİNLİKLERİN VERİMLİLİK DURUMLARI, FENOLOJİK, MORFOLOJİK VE POMOLOJİK ÖZELLİKLERİ İLE BESLENME DURUMLARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR CELIL TOPLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Ömer GEZEREL Yıl: 2000, Sayfa: 195 Jüri : Prof. Dr. Ömer GEZEREL : Prof. Dr. Mustafa KAPLANKJJRAN : Prof Dr. Ahsen I. ÖZGÜVEN Zeytin yetiştiriciliği için oldukça yüksek bir potansiyele sahip olan Hatay ilinde yetiştirilen çeşitlerin büyük bir çoğunluğu yerel çeşitlerdir. Son yıllarda standart çeşitlerden olan Gemlik çeşidinin de bölgede hızlı bir şekilde yayıldığı görülmektedir. Ancak, bu çeşitlerin bölgedeki özellikleri bilinmemektedir. Bu çalışma ile yoğun olarak yetiştiriciliği yapılan Gemlik, Halhali, Kargaburnu ve Savrani çeşitlerinin fenolojik, morfolojik ve pomolojik özellikleri belirlenmiş; bu çeşitlerin beslenme durumları ve karbonhidrat içeriklerinin mevsimsel değişimleri ile verim ve kalite özellikleri arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Çeşitlerin çiçeklenmesi mayıs ayının ilk haftasında başlamış ve son haftasında tamamlanmıştır. Çiçeklerime 11-15 gün arasında sürmüştür. Çiçeklerime Gemlik çeşidinde diğer çeşitlere göre önce başlamış ve tamamlanmıştır. Halhalı'çeşidinin uzun (28.11 cm), Kargaburnu çeşidinin kısa ( 16.84 cm ) sürgün oluşturma eğiliminde olduğu saptanmıştır. Ağaç başına meyve verimi en yüksek Gemlik ( 27.30 kg/ağaç ) ve Kargaburnu ( 27.42 kg/ağaç ) çeşitlerinden elde edilmiştir. Gemlik ve Kargaburnu çeşitleri düzenli ürün verirken, Halhali ve Savrani çeşitleri 1997 yılında periyodisite göstermişlerdir. Gemlik çeşidinin sofralık, Kargaburnu çeşidinin ise düzenli ürün vermesi, yağ oranının yüksek ( %27.00 ) ve yağ kalitesinin iyi olması nedeniyle yağlık olarak değerlendirmeye daha uygun olduğu belirlenmiştir. Çeşitlerin bulunduğu bahçelerin besin elementleri bakımından optimum değerlerin alt sınırına yakın olmaları nedeniyle gübrelemeye dikkat edilmesi gerekmektedir. Karbonhidratların dönemlere ve çeşitlere göre değiştiği saptanmıştır. Karbonhidratların mayıs ve ağustos dönemlerinde en yüksek iken, meyve deriminden sonraki dönemde en düşük düzeye indiği belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler. Zeytin, Çeşit özellikleri. Beslenme durumları, Karbonhidrat düzeyleri.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS THE RESEARCHS ON THE YIELD STATUS, PHENOLOGICAL, MORPHOLOGICAL AND POMOLOGICAL PROPERTIES AND NUTRITIONAL STATUS OF OLIVE ORCHARDS IN DD7FERENT PRODUCTION CENTERS IN HATAY CELIL TOPLU DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Ömer GEZEREL Year: 2000, Pages: 195 Jury : Prof. Dr. Ömer GEZEREL : Prof. Dr. Mustafe KAPLANKIRAN : Prof. Dr. Ahsen I. ÖZGÜVEN Most of the varieties grown in Hatay province with a great deal of potential for olive growth are local varieties. Recently, it has been also shown that a standart variety, Gemlik, has been spreading quickly. However, the properties of these varieties grown in the region is not known. In tins study, phenological, morphological and pomological properties of the varieties“Gemlik, Halhali, Kargaburnu and Savrani”, grown widely, was determined: the correlation among nutritional status and seasonal gradient of carbohydrates content of these varieties, and yield and quality properties were determined. Flowering of the varieties started in the first week of the month“May”and ended in the last week of the month. Flowering period continued at the range from 11 days to 15 days. Flowering in Gemlik variety started and ceased earlier than the other varieties. It was determined that Halhali variety tend to create long shoot ( 28.1 1 cm) and Kargaburnu variety short ( 16.84 cm). The highest fruit yield per tree was observed in Gemlik ( 27.30 kg/1ree ) and Kargaburnu ( 27.42 kg/tree ) varieties. While Gemlik and Kargaburnu varieties yielded regularly, the varieties Halhali and Savrani showed alternate bearing in 1997. It was suggested that Gemlik variety be for table olive and Kargaburnu variety be for olive oil because of yielding regularly, higher oil rate ( % 27.00 ) and quality. Fertilization should be carried out carefully because plant nutrition content of olive orchards was near to lower limit of optimum values. Carbohydrates changed dependent on stages and varieties. It was observed that carbohydrate content reached the highest level in May and August but decreased the lowest level in the stage after fruit harvest.