Namrun güneyi (Çapar-Parmakkurdu arası) ofiyolit diliminin jeolojisi ve petrografik incelemesi
The geologic and petrographic investigation of ophiolitic belt (between Çapar-Parmakkurdu areas) south of Namrun
  1. Tez No: 95571
  2. Yazar: MİNE TEKBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET İŞLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mağmatik kompleks, Fındık karmaşığı, Mersin ofiyoliti, Gözne, Mersin I
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ NAMRUN GÜNEYİ (ÇAPAR-PARMAKKURDU ARASI) OFİYOLİT DİLİMİNİN JEOLOJİSİ VE PETROGRAFİK İNCELEMESİ MineTEKBAŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Fikret İŞLER Yü: 2000, Sayfa : 72 Jüri : Prof. Dr. Mesut ANEL : Yrd. Doç. Dr. Osman PARLAK Mersin ili 25 km kuzeybatısında Gözne-Çapar-Parmakkurdu yöreleri arasında Mesozoyik ve Senozoyik yaşlı 8 ayrı birim yüzlek verir. Mesozoyik ünitenin en alt birimini Demirkazık kireçtaşı (JkDk), oluşturur. Jura - Kretase yaşlı Demirkazık kireçtaşı üzerine tektonik dokanakla Mağmatik kompleks adını verdiğimiz birim gelir. Üst Kretase yaşlı bu kompleks yapı litik tüf, dasitik tüf, diyabaz, spilit, kuvarslı keratofir, diyorit gibi farklı kaya gruplarından oluşmaktadır. Daha üstte ise yine tektonik dokanakla serpantinit, radyolarit ve kireçtaşı bloklarından oluşan Fındık karmaşığı olarak ayırtlanan birim gelir. Mersin ofiyoliti olarak ayırtlanan birim ise Fındık karmaşığı üzerine tektonik dokanak ile yerleşmiştir. Mersin ofiyoliti arazide mavi, yeşil renklerdeki ultrabazik kayaçlarla karakteristiktir. Senozoyik yaşta ünitenin en alt birimini kırmızımsı kahve renkli ince taneli malzeme ile ofiyolit elemanlı çakıltaşlanndan oluşan Gildirli Formasyonu oluşturur. Gildirli formasyonu, Mersin ofiyoliti üzerine uyumsuz olarak yerleşmiştir. Gildirli formasyonu üzerine kumlu, siltli, killi kireçtaşlı, marnlı ve fosil içerikli Kaplankaya formasyonu gelir. Gildirli ve Kaplankaya formasyonları uyumlu dokanağa sahiptir. Karaisalı kireçtaşı olarak ayırtlanan birim yer yer karstik özellikli olup fosil içeriği mevcuttur. Renk; arazide karstlaşmış seviyelerde sarımsı, diğer kesimlerde ise gri renklidir. Karaisalı kireçtaşı, Kaplankaya formasyonu ile geçişli, kendi üzerine gelen Kuvatemer yaşlı genç alüvyonlarla uyumsuzdur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE GEOLOGIC AND PETROGRAPHIC INVESTIGATION OF OPHIOLITE (BETWEEN CAPAR-PARMAKKURDU AREAS) Mine TEKBAŞ DEPARTMENT OF GEOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCBENCES UNTVERSIT Y OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Fikret İŞLER Year: 2000, Pages :72 Jury : Prof. Dr. Mesut ANIL : Assist. Prof. Dr. Osman PARLAK Eight various patterns of Senozoic and Mesozoic aged rocks crop out around Gözne-Çapar-Parmakkurdu areas 25 km northwest of Mersin. The Demirkazık Kireçtaşı (JkDk) occurs at the base of the Mesozoic unit. Magmatic Complex which consisiting of various rock groups overlies tectonically Demirkazık limestone. Upper cretaseous aged this complex existing of lithıc tüf, dashitic tif, diyabaz, spilit, kuvarslı keratofir, diyorit different types rock groups. Fındık Komplex composed of serpentinite, radiolarite and limestones is located tectonically over the Magmatic Complex. Also, blue, green colored Mersin Ophiolite which is characterized by ultrabasic rock groups is overlying tectonically on the Fındık Complex in the studied area. The Gildirli Formation ( Tgi ) occurs at the base of the Senozoic unit which consists of red brown colored small boulders witin which are found conglomerate and overlies the Mersin Ophiolite with unconformity. Also Gildirli Formation and Kaplankaya formation which consist of sandstone, siltstone, marl, clayey, limestone and fosilliferous has unconformity setting distinguished as Karaisalı Formation shows that karstik features and it includes fossiliferous, its color is yellowish in the karstik levels in the studied area, but other levels are gray. The boundary between the Karaisalı Formation and Kaplankaya formation is gradual with overlied the Kaplankaya formation, Karaisalı Formation is overlied unconformably by Quaternary aged alluvium deposits. Key Words : Magmatic complex, Fındık complex, Mersin ophiolite, Gözne, Mersin n ?EC. WteffiOGRCTlM KURULt