Ters yüz sınıf modeliyle tasarlanmış üçüncü sınıf hayat bilgisi dersinin karar verme ve öz yönetim becerilerine etkisi
The effect of third grade life sciences course designed with flipped classroom model on decision making and self-management skills
  1. Tez No: 955807
  2. Yazar: ELİF ARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlkokul, Hayat Bilgisi, Ters yüz öğrenme, Karar verme becerisi, Öz yönetim becerileri, Primary school, Life sciences, Flipped learning, Decision making skills, Self-management skills
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Öğrencilerin yaşadıkları çağa daha iyi uyum sağlayabilmeleri için mevcut eğitim programları birçok yaşam becerisi içermekte ve öğretmenler bu yaşam becerilerini öğrencilere kazandırırken ders sürecinde farklı öğretim yöntemlerine başvurabilmektedir. Bu araştırmanın temel amacı, Ters Yüz Sınıf Modeliyle tasarlanmış üçüncü sınıf Hayat Bilgisi Dersinin karar verme ve öz yönetim becerilerine olan etkisini incelemektir. Ters Yüz Sınıf Modelinin kullanıldığı bu araştırmada, nicel bir yaklaşım benimsenmiştir. Araştırmanın uygulama sürecinde ön-test son-test eşitlenmemiş kontrol gruplu desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Adana İli Çukurova İlçesi'nde bulunan bir devlet ilkokulunda üçüncü sınıf düzeyinde öğrenim gören 48 öğrenci oluşturmaktadır. 6 hafta süren uygulama sürecinde veriler İlkokul Öğrencileri için Karar Verme Becerileri Ölçeği (Sever ve Ersoy, 2019) ve İlkokul Öğrencilerine Yönelik Öz Yönetim Becerileri Ölçeği (Köseoğlu ve Boyacı, 2022) kullanılarak elde edilmiştir. Ölçeklerden toplanan nicel verilerin analizinde kullanılacak testlerin belirlenmesi için yapılan normallik analizlerinde Shapiro-Wilk Normallik Testi sonuçları dikkate alınarak parametrik testlerin kullanılmasının uygun olduğu görülmüştür. Gruplar arası ön-testlerde bağımsız örneklem t-testleri, karar verme becerisi değişkeninde Karışık Ölçümler için ANOVA ve öz yönetim becerileri değişkeninde ise ANCOVA tercih edilmiştir. Araştırma bulgularında, Ters Yüz Sınıf Modeliyle tasarlanmış üçüncü sınıf Hayat Bilgisi Dersinin karar verme ve öz yönetim becerilerine istatistiksel açıdan anlamlı bir etkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In order for students to better adapt to the era they live in, current curriculum include many life skills and teachers can use different teaching methods in the course process while teaching these life skills to students. The main purpose of this study is to examine the effect of a third grade Life Sciences Course designed with the Flipped Learning Classroom Model on decision-making and self-management skills. A quantitative approach was adopted in this study in which the Flipped Learning Classroom Model was used. In the implementation process of the research, pre-test post-test unequalized control group design was used. The study group consisted of 48 third-grade students attending a public elementary school in Çukurova District, Adana Province. During the six week application process, data were obtained using the Decision-Making Skills Scale for Elementary School Students (Sever and Ersoy, 2019) and the Self-Management Skills Scale for Elementary School Students (Köseoğlu and Boyacı, 2022).In the normality analysis conducted to determine the tests to be used in the analysis of quantitative data collected from the scales, it was found out that it was appropriate to use parametric tests by taking into account the results of the Shapiro-Wilk Normality Test. Independent sample t-tests were preferred in the intergroup pre-tests, ANOVA was preferred for Mixed Measurements in the decision-making ability variable and ANCOVA was preferred in the self-management variable. In the research findings, it was concluded that the third grade Life Sciences Course designed with the Flipped Learning Classroom Model did not have a statistically significant effect on decision-making and self-management skills.