Yerli yapım vibratörlü selektörlerin iş-yapabilirliğinin saptanması üzerine bir araştırma
The Research on determination of performance of a local made seperatör with vibratör
  1. Tez No: 95582
  2. Yazar: SEVİL NİCİHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİN GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Screen, Rubber Ball, Vibration n te iswsEKotikB. r w yu «.» wMsmmmm mekke
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ YERLİ YAPIM VİBRATÖRLÜ SELEKTÖRLERİN İŞ YAPABİLİRLİĞİNİN SAPTANMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA SEVİL NİCİHAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARTM MAKİNALARI ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Emin GÜZEL Yıl:2000,Sayfa:58 Jüri: Prof. Dr. Emin GÜZEL Prof. Dr. İ.Kurtuluş TUNÇER Prof. Dr. Yusuf KIRTOK Vibromotorlu eleklerde etkin ayırma işlemi, yaklaşık olarak delik ölçüsünde olan parçacıkların geçişine izin veren salınım hareketi ve eleklerin tıkanma oranına bağlıdır. Lastik toplu elek deliği açma sistemlerinin kullanıldığı eleklerde tıkanma olayını ise öncelikle lastik topların etkinliği ve eleğe verilen titreşimin uygunluğu belirlemektedir. Araştırmada kullanılan vibromotorlu ayırıcı, elek, kauçuk top, vibromotor, hava kanalı ve kovalı elevatörden oluşmaktadır. Yerli yapım vibrasyon motorlu bir ayırıcıda elek deliklerini açmak için kullanılan lastik topların besleme yoğunluğu, elek hareket doğrultusu ve eleğe uygulanan titreşim kuvvetine bağlı olarak eleğin ayırma etkinliğini ortaya koymak amacıyla yapılan- bu araştırma; ? sağlam tane ayırma oranının saptanması ? alt elek tıkanma oranının saptanması olmak üzere iki temel aşama üzerine kurulmuştur. ? I. ve U. aşamada değişken olarak çalışma koşullan(toplu ve topsuz),besleme yoğunluğu (30 kg/min,50 kg/min)^ elek hareket doğrultusu (Y1,Y2,Y3) ve eleğe verilen titreşim kuvveti (192 kgf, 750 kgf) ele alınmıştır. Kombinasyonlar tek tek ele alınarak bunların sağlam tane ayırma oranına ve alt elek tıkanma oranına olan etkisi ortaya konmaya çalışılmıştır. Aşamalarda ele alınan değişkenler ve. bu değişkenlerin oluşturduğu interaksiyonlann sağlam tane ayrılma oram ve alt elek tıkanma oranına olan ilişkisini istatistiksel olarak ortaya koymak amacıyla 4 faktörlü varyans analizi yapılmıştır. Anahtar KelimelenElek, Kauçuk Top, Titreşim
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE RESEARCH ON DETERMINATION OF PERFORMANCE OF A LOCAL MADE SEPARATOR WITH VIBRATOR SEVİL NİCİHAN DEPARTMENT OF AGRICULTURAL MACHINERY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Emin GÜZEL Year:2000,Pages:58 Jury: Prof. Dr. Emin GÜZEL Prof. Dr. İ. Kurtuluş TUNÇER Prof. Dr. Yusuf KIRTOK Separation process with screens depends on oscillatory motion which allows passage for particles of size near that of the apertures and clogging ratio of apertures. The clogging of screens which have aperture opening system with rubber balls is determined by effectiveness of rubber balls and appropriateness of vibration force applied to the screen. The separators with vibrator used throughout the research included screen, rubber ball, vibrator,air channel and bucket type elevator. The effect of rubber balls used for opening of screen apertures in a local made separator with vibrator on separating efficiency depending on feed rate, screen oscillatory direction and vibration force was investigated. The research was conducted in two stages;Determination of the separation ratio of particles and clogging ratio of apertures. At the first and second stages, the effect of two working condutions, feed rate(30 kg/min,50 kg/min), screen oscillatory directions(Yl,Y2,Y3), vibration forces(192 kgf, 750 kgf).The effect of the combinations on the separation ratio of particles and clogging ratio of particles were determined. ' The effect of the working factors and their interactions on separation ratio of particles and clogging ratio of apertures were analyzed by analysis of variance.