Yabanıl inanış ritüellerindeki kadın figürünün çağdaş seramik sanatındaki yansımaları
Reflections of the female figure in wild belief rituals on contemporary ceramic art
  1. Tez No: 955856
  2. Yazar: HAZAL KÖKTEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. S. SİBEL SEVİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Yabanıl, Ritüel, Kadın, Seramik, Primitif Sanat, Wild, Ritual, Woman, Ceramics, Primitive Art
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Yabanıl inanışlar; doğayı anlayıp bağ kuran ve varlığına inanılan ruhani dünya ile iletişim kurmayı hedefleyen topluluklar tarafından, nesillerce yaşatılmış ve aktarılmıştır. Bu inanışlar beraberinde ritüelleri de getirmiştir. Kadın figürünün, inanışlardaki rolü de burada başlamıştır. Yabanıl inanış ritüellerinde kadın figürü iki bağlamda ele alınmış ve incelenmiştir. Bu bağlamlardan ilki; ritüelin gerçekleşmesini sağlayan kadınlarken, diğeri uğruna ritüeller yapılan kadınlardır. Uğruna ritüeller yapılan kadınlar; kültürel ve coğrafi çeşitlilik sebebiyle tapınılan, yeniden var olan ve korkulan kadınlar olarak üç e ayrılmıştır. Araştırmada bu kadınlar ve ritüelleri; Kybele, La Loba ve Lilith, karakterleri üzerinden incelenmiştir. Hayatın her alanında kendini göstererek nesillerce aktarılan yabanıl inanış ritüelleri, elbette ki primitif sanatın da temelini oluşturmuştur. Sanat; yabanıl insanda bazen, ruhani inanışlarını temsil etmenin ve onurlandırmanın bir yolu; bazense ritüelin bir parçası hatta kendisi olmuştur. Yabanıl inanışlar kadar eski olan seramik sanatı ise yüzey ve form özellikleri ile bu ritüellerin önemli bir parçası olmuştur. Yabanıl insan; seramiği yalnızca bir kullanım eşyası değil, aynı zamanda sembolik bir anlatım biçimi olarak da görmüştür. Evrenin bir parçası olarak toprağa bağlanan kadim kadınlar ve pişmiş topraktan yapılmış izleri, çağdaş sanatçıların da ilgisini çekmiş ve sonsuz bir kaynak oluşturmuştur. Bu çalışmada, kadın figürü etkisindeki yabanıl inanışlar ve ritüellerin, seramik sanatındaki yansımaları incelenmiştir. Kybele, La Loba ve Lilith üzerinden; çağdaş seramik sanatındaki yansımaları ile kadın figürünün kültürel ve spiritüel dokuyu oluşturan derinliğine dikkat çekilmek istenmiştir.
Özet (Çeviri)
Wild beliefs have been kept alive and passed on for generations by communities that understand and connect with nature and aim to communicate with the spiritual world believed to exist. These beliefs have also brought rituals with them. The role of the female figure in beliefs also began here. In wild belief rituals, the female figure has been addressed and examined in two contexts. The first of these contexts is women who make the ritual happen, while the other is women for whom rituals are performed. Women for whom rituals are performed are divided into three as women who are worshipped, re- existing and feared due to cultural and geographical diversity. In the study, these women and their rituals have been examined through the characters of Kybele, La Loba and Lilith. Wild belief rituals, which manifest themselves in every area of life and are passed on for generations, have of course formed the basis of primitive art. Art has sometimes been a way for wild people to represent and honor their spiritual beliefs; sometimes it has even been a part of the ritual itself. Ceramic art, which is as old as wild beliefs, has become an important part of these rituals with its surface and form features. Wild people have seen ceramics not only as a usable item but also as a symbolic form of expression. Ancient women who are connected to the earth as a part of the universe and their traces made of terracotta have also attracted the attention of contemporary artists and have created an endless source. In this study, the reflections of wild beliefs and rituals under the influence of the female figure in ceramic art have been examined. Through Kybele, La Loba and Lilith; it was aimed to draw attention to the depth of the female figure that forms the cultural and spiritual texture with its reflections in contemporary ceramic art.