GAP bölgesinde tehlikeli atıklar için jeolojik yer seçimi
Geological site selection for hazardous waste in southeastern Anatolia project (GAP)
  1. Tez No: 95587
  2. Yazar: MEHMET İRFAN YEŞİLNACAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HASAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: GAP (Güneydoğu Anadolu Projesi), Tehlikeli Atık, Yer Seçimi. rv, Southeastern Anatolia Project (SEAP), Hazardous Waste, Site Selection
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
oz DOKTORA TEZİ GAP BÖLGESİNDE TEHLİKELİ ATIKLAR İÇİN JEOLOJİK YER SEÇİMİ MJrfan YEŞILNACAR ÇUKUROVA ÜNVERİSTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Doç.Dr. Hasan ÇETİN Yıl :2000, Sayfa: 113 Jüri : Doç.Dr. Hasan ÇETİN Yrd. Doç.Dr. Erdal AKYOL Yrd. Doç.Dr. Tolga ÇAN Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP)' nin artan bir ivmeyle gelişmesi endüstrileşme, kentleşme gibi sektörlerinde yatırımını ve faaliyet alanını genişletmiştir. Özellikle sanayileşme ve kentleşme süreciyle oluşan atıkların alıcı ortama gelişigüzel verilmesi çevre sorunlarını da beraberinde getirmiştir. Bu araştırma, tehlikeli atıkların, evsel atıkların bile, rasgele araziye terk edildiği bölgede, tehlikeli atıkların yönetimi ve planlaması kapsamında düzenli depolamayı esas alan ve tehlikeli atıklar için jeolojik yer seçimini içeren bir ön çalışma niteliğindedir. Bu çalışmayla yapılan atık envanteri sonucuna göre, 5955 ton/yıl tehlikeli atık oluşabileceği tahmin edilmiştir. Jeoloji, jeomorfoloji, topografya, toprak, depremsellik vb. kriterler esas alınarak yapılan yer seçiminde, bölgede, beş sınıf yer saptanmıştır. Bu sınıflamaya göre, depolama için en uygun alanlar (1) ve uygun olmayan alanlar ise (5) rakamıyla gösterilmiş ve haritalanmıştır. Bu araştırmanın sonucuna göre, tehlikeli atıkların yönetimi kapsamında, detay etütlere ivedi olarak başlanılması, bölgenin konumu ve önemi açısından yaşamsal bir önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS GEOLOGICAL SITE SELECTION FOR HAZARDOUS WASTE IN SOUTHEASTERN ANATOLIA PROJECT (GAP) AREA M.Irfan YEŞILNACAR DEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc.Prof.Dr. Hasan ÇETİN Year : 2000, Pages: 113 Jurry : Assoc.Prof.Dr. Hasan ÇETÎN Assist.Prof.Dr. Erdal AKYOL Assist.Prof.Dr. Tolga ÇAN Southeastern Anatolia Project (GAP) is growing with an increasing acceleration and also contributing to the industry, urbanization and other sectors from the point of investments. The waste materials produced by the industry and urbanization activities are given randomly to the input environment, which causes various environmental problems. This study is related to hazardous domestic disposals dumped to the field without any planning which actually requires the sanitary landfill process. It is a preliminary investigation that suggests a geological site selection. According to the statistical figures about waste inventory in this stud}7, the amount of hazardous waste materials is around 5955 ton per year. Based on the criteria such as geological, geomorphological, topographical, soil, earthquake and other related factors, the site selection was classified into five different places in the region. According to this classification, the most convenient and inconvenient areas to be used as the site for landfill are denoted with figure 1 and 5, respectively, on the map. According to the results of this study, hazardous waste management must be investigated in detail immediately, since it is of vital importance both for the region and the health of the people who are live there.