Tüketicilerin yeşil ürün satın alma davranışını etkileyen faktörlerin yapay sinir ağları ile incelenmesi: Kırşehir ili örneği
Investigation of factors affecting consumers' green product purchasing behavior with artificial neural networks: Kırşehir province
  1. Tez No: 955915
  2. Yazar: MEHMET ÖNCÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI AKILLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil ürün, Tüketici davranışı, Yapay sinir ağı, Lojistik regresyon, Sürdürülebilirlik, Green product, Consumer behavior, Artificial neural network, Logistic regression, Sustainability
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışma, Kırşehir İli Merkez İlçe'de yaşayan tüketicilerin yeşil ürün satın alma davranışlarını etkileyen faktörleri incelemektedir. 581 katılımcıdan anket yoluyla toplanan veriler, tanımlayıcı istatistikler, faktör analizleri, lojistik regresyon ve yapay sinir ağları (YSA) ile analiz edilmiştir. Katılımcıların %87,8'i yeşil ürün kullandığını belirtmiştir. Faktör analizleri sonucunda çevresel duyarlılık, sağlık kaygısı ve bilgiye erişim gibi boyutlar ölçeğin yapı geçerliliğini desteklemiştir. Fiyat, temin zorluğu ve alışkanlıklar, yeşil ürün tüketimini olumsuz etkileyen başlıca faktörler olarak öne çıkmıştır. Katılımcılar, tüketici bilincinin artırılması ve fiyatların uygun olması gerektiğini vurgulamıştır. YSA, daha yüksek sınıflandırma başarısı göstererek, karmaşık ilişkileri modellemedeki etkinliğini ortaya koymuştur. Bulgular, sürdürülebilir tüketim davranışlarını teşvik etmeye yönelik stratejilere katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the factors influencing green product purchasing behavior among consumers residing in the Central District of Kırşehir Province. Data collected from 581 participants through a questionnaire were analyzed using descriptive statistics, factor analyses, logistic regression, and artificial neural networks (ANN). A total of 87.8% of participants reported using green products. Factor analyses supported the construct validity of the scale, revealing key dimensions such as environmental sensitivity, health concerns, and access to information. Price, difficulties in product availability, and habitual behaviors emerged as the main barriers to green product consumption. Participants emphasized the need to raise consumer awareness and ensure reasonable pricing. ANN demonstrated higher classification performance, highlighting its effectiveness in modeling complex relationships. The findings contribute to strategies aimed at promoting sustainable consumption behaviors.