Farklı gübre fosforu dozlarının ve mikorıza inokülasyonunun, farklı mısır genotiplerinde gelişmeye ve bitkinin fosfor konsantrasyonuna etkisi
Effect of different levels of fertilizer inocula ted with mycorhizae on corn genotypes
- Tez No: 95592
- Danışmanlar: PROF. DR. NURİ GÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mısır genotipleri, Olsen-P, Fosfor dozu, Mikoriza XC YÜKSEKÖĞRITtM KURUL
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ FARKLI GÜBRE FOSFORU DOZLARININ VE MİKORIZA İNOKÜLASYONUNUN, FARKLI MISIR GENOTİPLERİNDE GELİŞMEYE VE BİTKİNİN FOSFOR KONSANTRASYONUNA ETKİSİ UNZILE YILDIRAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TOPRAK ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Nuri GÜZEL Yıl : 2000, Sayfa : 57 Jüri : Prof. Dr. A. Can ÜLGER Jüri : Doç. Dr. İbrahim ORTAŞ Bu çalışmada; farklı mısır genotiplerinde, mikoriza ve farklı fosfor dozu uygulamasının bitki gelişimine ve fosfor alımına etkisi incelenmiştir. Artan fosfor dozu ve mikoriza uygulamasının kök ve toprak üstü aksamın kurumadde üretimini artırmıştır. Farklı P düzeyi ve mikoriza uygulaması kuru madde üretiminde ve bitkilerin % P içeriğinde ki farklılıklar istatiksel açıdan %1 düzeyinde önemli bulunmuştur. Mikoriza uygulamasının bitki gelişimi ve % P içeriğine etkisi uygulanan P düzeyi arttıkça azalmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS EFFECT OF DIFFERENT LEVELS OF FERTILIZER P AND INOCULATED WİTH MYCORRHIZAE ON CORN GROWTH UPTAKE OF THE P NUTRIENTS IN CORN GENOTYPES ÜNZÎLE YILDIRAN DEPARTMENT OF SOÎL SCIENCE INSTITUTE OF NATURAL AND APPOED SCffiNCES UNTVERSTY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Nuri GÜZEL Year : 2000, Pages : 57 Jury : Prof. Dr. A. Can ÜLGER Jury : Doç. Dr. İbrahim ORTAŞ Aim of this work is to study the effects of mycorrhizae and different levels of P applications on corn growth and uptake of the phosphorus nutrients by the different com genotypes.Increasing levels of fertilizer P inoculation and mycorrhizae, increased shoot and root dry matter productions of four corn genotypes. However, increasing P levels and mycorrhizae inoculation, increased P uptake in the composition of the used corn genotypes. The influences of the different levels of P aplications and the mycorrhizal inoculations, on corn dry matter productions and uptake of P by the corn plants were found statistically significant at 1% level. Effect of mycorrhizae on corn growth was reduced when levels of P applications increased. Keywords : Corn genotypes, Olsen-P, Phosphorus rate, Mycorrhizae n