Yarı grup ve genişalt yarı grup takdimleri
Presentations of semigroup and large subsemigroup
- Tez No: 95593
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ YURDAKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Yan Grup, Takdim, Geniş Alt Yan Grup, İdeal, Serbest Çarpım, Semigroup, Presentation, Large Subsemigroup, Ideal, Free Product. II
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ YARI GRUP VE GENİŞ ALT YARI GRUP TAKDİMLE^ TURKER YILMAZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MATEMATİK ANABİLİM DALI Danışman : Bilal Vatansever Yıl:2000, Sayfa: 60 Jüri : Doç.Dr.:Bilal Vatansever : Yrd.Doç.Dr.:Fikret Kuyucu : Yrd.Doç.Dr.:Perihan Artut (Dinç) Yan grup ve geniş alt yan grup takdimleri uzun bir süredir çalışılan konulardır. Bu çalışmalar 1990 da E.F.Robertson ve Y.Ünlifnün [11] de geliştirdiği ve Todd - Coxeter algoritması benzeri bir bilgisayar programı sayesinde daha hızlanmış ve bu yıldan itibaren bu konuda yayınlanan araştırmalarda büyük bir artış olmuştur. Ancak yan grup ve geniş alt yan grup(ideal) takdimleri arasındaki ilişkiyi ortaya koyan çalışmalan bir araya toplayan ve tasnif eden bir çalışma yoktur. Bu tezin temel amacı yan grup ve geniş alt yan grup(ideal) takdimleri arasındaki ilişkiyi ortaya koyan önemli çalışmalan tasnif ederek araştıncılann kolaylıkla erişebileceği bir kaynak derlemesi yapmaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS PRESENTATIONS OF SEMIGROUP AND LARGE SUBSEMIGROUP TÜRKER YILMAZ DEPARTMENT OF MATHEMATICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Bilal Vatansever Year:2000, Pages:60 Jury : Doç.Dr.:Bilal Vatansever : Yrd.Doç.Dr.:Fikret Kuyucu : Yrd.Doç.Dr.: Perihan Artut (Dinç) Presentations of semigroups and large subsemigroups have been studied for a long time. These studies showed great advance, especially after the algorithm which has been developed by Robertson and Ünlü in 1990, see [11]. This algorithm is similar to Todd-Coxeter algorithm. After publication of this algorithm the number of research papers have increased. However there is no study to highlight the relations between semigroups and large subsemigroups as a whole in the literature. The main goal of this thesis is to collect and to publish these relations for other scientists' scrutiny.