Akran zorbalığı bağlamında lise öğrencilerinin dkab dersine yönelik görüşleri
High school students perspectives on the religious course and moral knowledge in context of peer bullying
- Tez No: 956074
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSHAK TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Moral Education, Peer Bullying, RCMK (Religious Culture and Moral Knowledge), High School
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmada lise dönemi öğrencilerinde akran zorbalığı Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi bağlamında değerlendirilmiştir. Bu çerçevede bu çalışmada ''Lise dönemi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretim programının akran zorbalığını önlemede katkısı ne durumdadır?'' sorusuna cevap bulunmaya çalışılmıştır. Son yıllarda lise dönemi öğrencilerinde akran zorbalığı oranlarında artış görülmektedir. Çeşitli kademelerden her yaş grubuyla yapılan araştırma sonucuna göre elde edilen verilerde öğrencilerin bir kısmı DKAB dersinin kazandırmayı hedeflediği değerleri kazandırdığı, ilgili dersin akran zorbalığı konusunda önleyici etkisinin bulunduğunu belirtmişlerse de öğrencilerin büyük çoğunluğu şahit oldukları akran zorbalığı durumları çerçevesinde DKAB dersinin kazandırmayı hedeflediği değerleri kazandırma ve akran zorbalığını önleme noktasında yetersiz kaldığını belirtmişlerdir. Lise dönemi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin felsefesi yeni nesillerin bireysel ve toplumsal hayattaki durumları kendi etik ve ahlaki perspektiflerinden değerlendirme yeteneği kazanabilmeleridir. Bu açıdan din ve ahlak eğitiminin önemi oldukça açıktır. Çalışmada, DKAB dersinin akran zorbalığını önlemedeki katkısı lise öğrencilerinin perspektifleri ile analiz edilmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden tekli durum deseni uygulanmıştır. Örneklem grubunun çeşitliliği dikkate alınarak Eskişehir ilinden iki İmam Hatip Anadolu Lisesi, üç Anadolu Lisesi olmak üzere beş lisenin öğrencilerinden oluşan çeşitli sınıf kademelerinden 20 katılımcı öğrenci ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler neticesinde katılımcıların genel olarak DKAB dersi öğretim programının akran zorbalığını önlemedeki katkısını yetersiz buldukları anlaşılmıştır. Lise dönemi DKAB öğretim programının bu çerçevede geliştirilmesi gerekli görülmektedir. Anahtar Kavramlar: Ahlak Eğitimi Akran Zorbalığı, DKAB Dersi, Lise Dönemi.
Özet (Çeviri)
In this study, peer bullying among high school students was evaluated in the context of the Religious Culture and Ethics course. In this context, this study tried to find an answer to the question ''What is the competence of the high school Religious Culture and Ethics Curriculum in preventing peer bullying?'' In recent years, there has been an increase in the rates of peer bullying among high schools students, According to the data obtained from the research conducted with alla ge groups from various levels, some of the students stated ehat the RCMK course gained the valves it aimed to impart and that the relevant course had a preventive effect on peer bullying, but the moajority of the students stated that the RCMK course was insufficient in terms of teaching the values it aimed to impart and preventing peer bullying within the framework of the peer bullying situations they witnessed. The philosophy of the high school Religious Culture and Ethics course is to enable new generations to gain the ability to evaluate situaitons in individual and social life from their own ethical and moral Perspectives. In this respect, the importance of religious and moral education is quite obvious. In the study, the contribution of the RCMK course in preventing peer bullying was analyzed from the perspectives of high school students. Single case design, one of the qualitative research methods was applied in the study. Considering the diversity of the sample group, semistructured interviews were conducted with 20 participating students from various grade levels, consisting of students from five high school, two Imam Hatip Anatolian High Schools and three Anatolian High Schools in Eskişehir. As a result of the intervieews, it was understood that the participants generally found the contribution of the RCMK course curriculum insufficient in preventing peer bullying. It is deemed necessary to develop the high school RCMK curriculum within this framework.