Diyadin (Ağrı) jeotermal suların hidrojeolojik ve hidrojeokimyasal incelenmesi
Hydrogeochemical investigation of geothermal hot waters around Diyadin (Ağrı)
  1. Tez No: 95612
  2. Yazar: BARIŞ METİN AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞAZİYE BOZDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Jeotermal, hidrojeolojik, kaplıca, enerji, kuyu, Geotermal, hydrogeologyi, hot spring, energy, well. n noKUHAN usu, .* M*: Si* ?m
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ DİYADİN (AĞRI) JEOTERMAL SULARIN HİDROJEOLOJİK VE HİDROJEOKİMYASAL İNCELENMESİ Banş Metin AYDOĞAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Yrd. Doç. Dr. Şaziye ABACI Yıl: 2000, Sayfa: 103 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Şaziye ABACI : Doç Dr. Hasan ÇETİN : Doç Dr. Halime PAKSOY Diyadin sıcak su kaynaklan Ağn-Diyadin İlçesinin 5 km güneybatısında yer alır. Kaynak çevresinin litostratigrafik birimleri; Paleozoyik yaşlı kuvarsit, şist, mermer ve ofiyolit, Üst Miyosen yaşlı mikaşist, tüf, konglomera, kireçtaşı, bazalt, andezit, ve ignimbirt, Pliyosen' e ait bazalt lavlan ve piroklastikler ile Kuvaterner yaşlı traverten ve alüvyon oluşturmaktadır. Kaynaklar sahanın değişik kesimlerinden faylar boyunca çıkmaktadır. Sıcak ve mineralli sulann geldiği derinlik 695 - 1570 m arasındadır. İnceleme alanındaki yeraltı sulan genellikle benzer kimyasal bileşim ve özelliklere sahiptir. Bu çalışmada anyon, katyon, pH, EC, T °C, ağır metal gibi paremetrelerin ölçümleri yapılmıştır. Hazne kaya sıcaklıkları silis jeotermometresine göre 61 - 112,9 °C, Na -K - Ca jeotermometresine göre ise 297,25 - 439,84 °C dir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS HYDROGEOCHEMİCAL INVESTIGATION OF GEOTHERMAL HOT WATERS AROUND DİYADİN (A?RI) Bans Metin AYDO?AN DEPARTMENT OF GEOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assist. Prof. Dr. Şaziye ABACI Year: 2000, Pages: 103 Jury : Assist. Prof. Dr. Şaziye ABACI : Associate Prof. Dr. Hasan ÇETİN : Associate Prof. Dr. Halime PAKSOY Diyadin hot water spring is located 5 km southwest of Diyadin - Ağrı. Paleozoic aged quartzite, schist, marble and offiolite, Upper Miocene aged michaschist, tuf, conclomera, limestone, bazalt, andezit and ignimbirt, Pliocene aged bazalt lavas and piroclastics, Quaternary aged travertine and alltivyone deposits crop out around the spring. The springs come out at different points of the fault zone. The discharge of the water where hot and mineral waters come from is between 695 - 1570 m in depth. Water samples collected from the study area show similar chemical characteristics. Anions, cations, pH, EC, T °C, heavy metal etc. are measured paremeters in this study. The temperatures reservoir aquifer rocks are in the range of 61 - 112,9 °C according to Si geothermometer and 297,25 - 439,84 °C according to Na - K - Ca geothermometer.